Serbia a fost zguduită de cea mai mare mișcare de protest din ultimele decenii, după ce studenții au blocat țara de patru ori în patru luni, afectând economia și scăzând PIB-ul. În fața marii „Blokade” de la Belgrad, unde 300.000 de sârbi au ieșit în stradă împotriva corupției și a regimului autoritar, președintele Aleksandar Vucic a fost forțat să cedeze.
„Am înțeles mesajul. Cine se află la putere trebuie să înțeleagă, atunci când se adună atât de mulți oameni: trebuie să facem schimbări în noi înșine și să învățăm”, a declarat Vucic, anunțând alegeri anticipate și un referendum, cu promisiunea că va accepta rezultatul.
Protestele din Balcani: un val de nemulțumire care crește
Nu doar Serbia este în centrul unui val de proteste. Macedonia, Muntenegru, Bosnia, Croația și Slovacia sunt, de asemenea, zguduite de nemulțumiri populare:
• Macedonia: opinia publică este revoltată după tragedia dintr-o discotecă, unde 60 de persoane au murit arse de vii. Protestele au fost intensificate de un caz de corupție – un tânăr protejat de justiție a ucis o fată pe trecerea de pietoni. Sloganul manifestanților: „Corupția trăiește, oamenii mor!”
• Muntenegru: un masacru de Revelion la Cetinje, în care 13 oameni au fost uciși de un atacator, a declanșat revolte împotriva lipsei de reglementare a armelor.
• Croația: în ciuda apartenenței la UE, cetățenii au inițiat o grevă a cumpărăturilor, protestând împotriva costului ridicat al vieții.
• Bosnia: nemulțumirile cresc în jurul exploatării resurselor naturale și a corupției din sistemul judiciar.
Rusia, China și Turcia, noii jucători din Balcani
Situația din regiune nu este doar o criză a guvernelor, ci și o reconfigurare geopolitică. Crește influența Moscovei, Beijingului, Ankarei și a statelor arabe, care își întăresc prezența economică și politică.
În același timp, tensiunile etnice nu au dispărut complet. În Kosovo, sârbii susținuți de Belgrad refuză să accepte autoritatea guvernului albanez. În Bosnia, liderul naționaliștilor sârbi, Milorad Dodik, poreclit „micul Putin”, face apel la autodeterminare, susținut de Kremlin.
Occidentul ezită, SUA și UE privesc cu îngrijorare
Încercările de mediere sunt limitate. Mark Rubio, noul secretar de stat al SUA, a refuzat recent o întâlnire cu Milorad Dodik, spunând că „situația este prea periculoasă”. Europa și NATO privesc cu îngrijorare cum autoritarismul și instabilitatea cresc în Balcani, în timp ce Rusia și China își consolidează influența.
În acest context, protestele masive din Serbia și din întreaga regiune ar putea reprezenta un moment de cotitură, fie pentru reformă, fie pentru noi conflicte. Întrebarea rămâne: va reuși Balcanii să scape de trecutul autoritar sau se vor afunda și mai mult în criza politică și economică?
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.