România sărbătorește Ziua Regelui Mihai I

Regele-Mihai
Getting your Trinity Audio player ready...

România marchează astăzi, 25 octombrie, Ziua Regelui Mihai I, un moment de profund respect și recunoștință față de ultimul rege al țării și unul dintre cei mai importanți lideri ai secolului al XX-lea. Această zi nu doar că aduce în prim-plan amintirea unui monarh dedicat țării sale, dar și a unui simbol al integrității, curajului și datoriei.

Regele Mihai I a avut un rol crucial în istoria României, fiind un factor determinant în decizia de a alia țara cu Aliații în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o mișcare care a accelerat sfârșitul războiului și a contribuit la eliberarea României de sub jugul nazist.

În toată țara, autoritățile locale și naționale, precum și Casa Regală a României, organizează evenimente pentru a comemora și sărbători această zi specială. De la ceremonii religioase la expoziții și conferințe dedicate vieții și domniei Regelui Mihai, românii sunt invitați să reflecteze la moștenirea lăsată de acesta.

În discursul său din Parlamentul României din anul 2011, Regele Mihai a subliniat importanța identității și demnității pentru națiunea română, afirmând: „Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române: Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere. Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.