România trece la ora de iarnă

Getting your Trinity Audio player ready...

România va trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 va deveni ora 3:00. Această zi, 29 octombrie, va fi cea mai lungă din an. Deși această schimbare are loc, mersul trenurilor nu va suferi modificări.

CFR Călători a subliniat că trecerea la ora Europei de Est nu va afecta programul trenurilor. În noaptea de 28/29 octombrie 2023, toate trenurile care au ora de plecare după ora 4:00 AM vor respecta orarul în vigoare, conform orei Europei Orientale. Trenurile aflate în circulație după ora 4:00 AM, ora oficială de vară, vor opri în stațiile stabilite și vor aștepta până la ora de plecare conform noului orar. Trenurile care au de parcurs o distanță scurtă până la destinație își vor continua mersul.

Este important de menționat că și în țările vecine trecerea la ora de iarnă se va face în aceeași zi, 29 octombrie 2023, astfel că trenurile dintre stațiile de frontieră vor circula conform orarului în vigoare.

Deși Parlamentul European a decis în 2019 renunțarea la schimbarea orei, această măsură urma să fie confirmată de Parlamentele naționale. Inițial, schimbarea orei a fost introdusă pentru a economisi energie, dar în ultimii ani, beneficiile economice au fost considerate minore, iar cetățenii s-au plâns de efectele negative asupra sănătății.