Royal Opera House va scoate la vânzare o pictură de David Hockney pentru a supravieţui în timpul pandemiei

Un portret realizat de artistul britanic David Hockney, estimat la 18 milioane de lire sterline, urmează să fie scos la vânzare de Royal Opera House din Londra pentru strângerea de fonduri esenţiale, relatează duminică The Guardian şi EFE.

Pictura, care a fost comandată pentru clădirea din Covent Garden în anii ’70, urmează să fie scoasă la licitaţie luna aceasta, o tentativă fără precedent de a proteja viitorul instituţiei.

„A fost o decizie foarte dificilă”, a declarat Alex Beard, directorul executiv al Royal Opera House. „Însă, trebuie să înfruntăm situaţia în care ne aflăm şi, dacă reuşim să rămânem viabili şi să răzbatem, atunci vom putea reveni la angajarea oamenilor, în viitor”, a adăugat el.

Vânzarea la casa Christie’s a portretului regretatului Sir David Webster, realizat de Hockney, va fi anunţată public luni.

Webster a condus opera timp de 25 de ani, din 1945 până în 1970.

Christie’s estimează că pictura ar putea fi vândută cu o sumă cuprinsă între 11 milioane şi 18 milioane de lire sterline.

Decizia de a vinde pictura face parte dintr-un plan ce prevede patru măsuri pentru a se asigura funcţionarea instituţiei în contextul pandemiei. Urmează de asemenea să se facă concedieri şi este în curs un apel la donaţii, notează The Guardian. Între timp, instituţia de renume mondial speră să afle veşti despre un eventual împrumut din fondul de urgenţă pentru susţinerea artelor.

„Suntem cel mai mare angajator în domeniul artei din ţară şi am fost conştienţi că trebuie să luăm în calcul toate activele pe care le deţinem”, a spus Beard. „Unul dintre bunuri iese în evidenţă, iar acesta acest portretul”, a adăugat el.

Hockney a fost informat, a precizat Beard. „Avem o relaţie bună, dar lui nu prea îi place când este scoasă la licitaţie una dintre lucrările sale”, a mărturisit directorul.

Cu toate că artistul, care s-a născut în 1937 la Bradford, a fost citat în 1970 spunând că „nu este prea interesat” de teatru, el a acceptat să realizeze pictura pentru Royal Opera House.