S-a stins din viaţă dirijorul Bernard Haitink

În cursul zilei de ieri, 21 octombrie 2021, a fost anunţat decesul dirijorului şi violonistului olandez Bernard Haitink, în vârstă de 92 de ani.

O figură proeminentă a artei dirijorale la nivel mondial, muzicianul născut în 1929 la Amsterdam s-a identificat cu prestigioasa Orchestră Regală “Concertgebouw” pe care a condus-o între 1963 şi 1988. Numit dirijor de onoare al ansamblului, începând din 1999, Bernard Haitink a renunţat în 2014 la funcţia onorifică, în semn de protest faţă de managementul din acea perioadă.

O activitate deosebită a derulat Bernard Haitink şi în Marea Britanie, dirijând Orchestra Filarmonicii din Londra şi Orchestra Simfonică din Londra; de asemenea, s-a afirmat şi în calitate de dirijor de operă, devenind, în perioada 1978 – 1988, director muzical al Festivalului de operă Glyndebourne, dar dirijând şi la Opera Regală “Covent Garden”, instituţie al cărei director muzical a fost între 1987-2002.

Bernard Haitink a fost apreciat şi la conducerea unor alte orchestre de prim rang, precum Capela de Stat din Dresda, Orchestra Naţională a Franţei sau Orchestra Simfonică din Boston.

Bernard Haitink a semnat şi numeroase înregistrări, reprezentând o impresionantă discografie. Au rămas emblematice înregistrările simfoniilor de Gustav Mahler, Anton Bruckner sau Ralph Vaughan Williams, dar şi lucrările orchestrale din creaţia lui Claude Debussy. Pentru discurile înregistrate sub bagheta sa, Bernard Haitink a fost răsplătit, de-a lungul timpului, cu premii acordate de revistele Gramophone sau BBC Music, dar şi cu premii Grammy sau Echo Klassik.