Sâmbătă, alegeri cruciale in Taiwan

Getting your Trinity Audio player ready...

Zeci de mii de taiwanezi au participat vineri la mitinguri, în ultima seară a campaniei electorale, înaintea alegerilor prezidențiale din Taiwan care urmează să aibă loc sâmbătă. Alegerile sunt caracterizate de presiunea tot mai mare din partea Chinei, care revendică suveranitatea asupra insulei, considerată de Beijing o provincie separatistă.

Scrutinul, cu un singur tur, include candidați precum vicepreședintele Lai Ching-te (Partidul Democratic Progresist), Hou Yu-ih (Kuomintang) și Ko Wen-je (Partidul Popular din Taiwan). Însula, cu o populație de 23 de milioane de locuitori, este privită în Asia ca un model de democrație, în timp ce China o consideră o provincie separatistă și încearcă să o reunească cu țara, inclusiv prin forță.

China a avertizat cu privire la „alegerea corectă” și a subliniat „pericolul grav” reprezentat de Lai Ching-te, care este considerat favorit în cursa electorală și susținător al independenței Taiwanului. Armata chineză a amenințat că va „zdrobi” orice încercare de independență.

Situația tensionată dintre China și Taiwan este monitorizată cu atenție, mai ales în contextul evoluției geopolitice din regiune, cu creșterea constrângerilor militare, politice și informaționale ale Chinei asupra Taiwanului.

Statutul Taiwanului este un subiect fierbinte în rivalitatea dintre China și SUA, iar Washingtonul rămâne principalul susținător militar al insulei. Partidul Kuomintang dorește o apropiere mai strânsă de China, în timp ce Partidul Democratic Progresist susține că Taiwanul este deja practic independent.

Tensiunile crescute în jurul Taiwanului reprezintă, de asemenea, o preocupare pentru Washington, care încearcă să gestioneze propriile tensiuni cu China.