„Sempre Vivaladi” în 7 Septembrie, la Sala Studio a Teatrului Național

Getting your Trinity Audio player ready...

Sempre Vivaldi”, aflată în programarea Festivalului Internațional George Enescu este promisiunea unei seri spumoase de muzică barocă.

Concertul susținut de ansamblul de muzică barocă Sempre este o celebrare a unuia din cei mai proaspeți (și astăzi, la 300 de ani după) compozitori ai Barocului muzical: Antonio Vivaldi. În periplul vivaldian propus se regăsesc genurile concerto grosso sau uvertura – genuri consacrate în epoca Barocului muzical. Muzicienii propun o variantă de repertoriu (în șase timpi) ce va cuprinde două dintre cele patru concerte – anotimpuri, pasionala Triosonata „La Follia” și impetuosul motet „In turbato mare irato”.

Pentru acest concert, „Sempre” a ales o formulă orchestrală restrânsă, asemănătoare mai degrabă unei formule camerale ceva mai consistente. Este vorba de șapte instrumentiști și o voce de sopran, distribuția fiind alcătuită dintr-un singur muzician pentru fiecare partidă instrumentală. Acest tip de distribuție era întâlnit și în epocă fiind adesea dictat de rațiuni practice legate de un număr restrâns de muzicieni sau de adaptarea la un spațiu de concert mai mic.

 

Interpretează ansamblul de muzică barocă SEMPRE: Raluca Enea (clavecin), Cristina Vasilache (soprană), Rafael Butaru / Mircea Grigore Lazăr / Melinda Beres (vioară barocă), Tamara Dica (violă barocă), Lázár Zsombor (violoncel baroc), István Csata (contrabas baroc).

 

În program: Antonio Vivaldi (1678 – 1741):

  • Overture L’Olimpiade, RV 725: Allegro
  • Concerto „L’Inverno” (Le Quattro stagioni), RV 297, pentru vioară și orchestră de coarde: Allegro non molto – Largo – Allegro
  • Concerto Grosso, RV 157, pentru orchestră de coarde: Allegro – Largo – Allegro
  • Sonata „La Follia”, RV 63, pentru două viori și basso continuo
  • Concertul „L’Estate”, RV 315, pentru vioară și orchestră de coarde: Allegro non molto – Adagio – Presto
  • Motet „In turbato mare irato”, RV 627, pentru soprană și orchestră de coarde: Aria – Recitativ – Aria – Alleluia.

 

Pentru bilete: tinyurl.com/SempreVivaldi

Pentru texte muzicologice: https://tinyurl.com/SempreVivaldi-texte