Soprana britanică Sarah Gabriel și pianistul român Florian Mitrea pe scena ARCUB

Marți 14 decembrie, de la ora 19.00 pe scena Sălii Mari de la ARCUB Gabroveni are loc un spectacol de teatru muzical de excepție, pe ritmuri de jazz live, cu voce de soprană, într-o montare semnată de unul dintre cei mai cunoscuți regizori britanici de operă. Spectacolul care este adus în România în cadrul Festivalului „Hoinar” 2021, fondat de pianistul de origine română Florian Mitrea, spune povestea jurnalistei Dorothy Parker, îndrăgostită de Hemingway și  una dintre cele mai puternice femei ale secolului XX. Ultimele bilete sunt disponibile pe site-ul bilete.ro, iar prețul unui bilet este de 50 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere de 50%.

Publicul din București se poate bucura de un spectacol de teatru muzical inedit, în premieră românească și într-o unică reprezentație, o combinație de muzică de jazz pentru pian, cu voce de soprană, într-o montare realizată de unul dintre cei mai cunoscuți regizori britanici de operă, pe  14 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Centrului ARCUB. 

Spectacolul de teatru muzical, intitulat Dorothy Parker pleacă în voiaj!, o aduce în prim-plan pe actrița și soprana britanică Sarah Gabriel descrisă de presitigiosul cotidian The Guardian drept o „voce rafinată și regală ca o șampanie”, care va fi acompaniată la pian de pianistul de origine română Florian Mitrea, aclamat de scena celebrei Carnegie Hall și profesor la Academia Reaglă de Muzică din Londra. După un text scris de însăși soprana Sarah Gabriel, spectacolul este o comedie dulce-amară despre viața si personalitatea jurnalistei americane de secol XX Dorothy Parker, care a rămas în istorie ca luptătoare pentru egalitatea în drepturi, îndrăgostită de Hemingway și muză a unui grup de scriitori și artiști la restaurantul Hotelului Algonquin, asemănătorgrupului de poeți de la Casa Capșa. Povestea este ilustrată cu muzică de jazz semnată, printre alții, de George Gershwin, Kurt Weill și Harold Arlen – compozitorul celebrului cântec Somewhere over the rainbow. 

Acest spectacol este, poate, povestea celui oprimat, al underdog-ului, care prin tenacitate reușește să învingă un sistem, să producă o revoluție, spusă prin teatru comic și muzică de jazz. Dorothy era o scriitoare de enorm talent, dar ghinionistă – a trăit în epoca în care lumea scriitorilor era aproape exclusiv o lume a bărbaților, iar Hemingway, cel pe care ea îl venera ca idol, și în secret îl adora ca bărbat, o trata cu o răceală și cruzime feroce. Gershwin, copilul unei familii sărace de evrei ruși emigranți în Statele Unite, trăia în sărăcie lucie, jucând fotbal cu copii de afro-americani pe străzile cartierelor rău-famate ale New Yorkului și neauzind nici măcar o notă de muzică până la vârsta de zece ani. Dorothy ajunge să conducă un grup de scriitori, rămânând în istorie prin poeziile și proverbele sale, iar Gershwin reușește să dea glas în muzica sa întregii culturi americane, devenind cel mai mare compozitor american din toate timpurile. Este o poveste emoționantă a triumfului în fața greutăților, spusă cu haz, cu muzică de jazz și versuri cu tâlc.

Florian Mitrea, pianist

Regia spectacolului de teatru muzical Dorothy Parker pleacă în voiaj! este semnată de Richard Williams, care și-a început cariera la cunoscutul Teatru Național din Londra și este distins cu mai multe premii de referință, printroe care Premiul pentru cea mai bună operă acordat de Royal Philharmonic Society. Asistentă de regie este românca Dana Paraschiv, a cărui montare recentă face furori pe scenele din New York, Londra, Stockholm sau Oxford. 

Ultimele bilete pentru spectacolul sunt disponibile pe site-ul www.bilete.ro, la acest link. Prețul unui bilet este de 50 RON, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de bilete la preț redus – 25 RON. 

Organizator: Fundația Centrul Român de Muzică 

Parteneri: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București,Filarmonica George Enescu, Filarmonica Brașov, Colegiul Național de Muzică George Enescu