Spectacolul „Gala” de Jérôme Bel @ Teatrul Odeon

Spectacolul „Gala”, al coregrafului francez de Jérôme Bel, despre care se spune că a schimbat percepţia publicului asupra dansului contemporan, va avea două reprezentaţii, pe 13 şi 14 decembrie, la Teatrul Odeon.

„Încearcă din nou. Eşuează din nou. Eşuează mai bine.” Cu acest îndemn la creativitatea care se naşte din eşec, dintr-o aparentă dificultate sau pur şi simplu din condiţia umană, spectacolul „Gala” al coregrafului francez Jérôme Bel îşi continuă turneul mondial la Bucureşti.

Una dintre creaţiile care au schimbat percepţia publicului asupra dansului contemporan şi chiar a propriului corp este prezentată de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) şi Institutul Francez în cadrul programului internaţional FranceDanse Orient Express 2017. Prima reprezentaţie de la Bucureşti va fi prefaţată de decernarea Premiilor CNDB 2017.

Pornind de la experienţa unui atelier de mişcare pentru amatori din regiunea pariziană, Jérôme Bel chestionează dansul sub toate formele lui, de la paşii de dans schiţaţi prin sufragerie, în intimitatea propriei case, la cel instituţionalizat, cu reguli, teatralizat, pe o scenă. De ce ultimul are o altă legitimitate, un alt prestigiu decât primul? Ce înseamnă dansul şi mişcarea pentru fiecare dintre noi? Toate aceste întrebări, foarte simple la prima vedere, au fost puse de către coregraf atât publicului cât şi celor 20 de dansatori români cu care a realizat versiunea bucureşteană a spectacolului. O distribuţie surprinzătoare, împotriva tuturor clişeelor despre dans şi teatru, reunind actori, balerini şi dansatori profesionişti, dar şi oameni cât se poate de obişnuiţi pe care nu i-aţi vedea niciodată pe o scenă consacrată – copii, adolescenţi, persoane în vârstă, cu handicap etc. Împreună, aceştia prezintă şi deconstruiesc modelele şi canoanele acceptate ale baletului şi ale dansului contemporan, uneori cu timidităţi, greşeli şi stângăcii, dar încălcând şi depăşind limite. Un demers colectiv care pune în evidenţă dimensiunea politică şi socială a dansului, capacitatea lui de a servi drept liant în cadrul unor comunităţi efemere.