SUA anunță încetarea ajutorului pentru Ucraina

Getting your Trinity Audio player ready...

Casa Albă a anunțat că asistența acordată Ucrainei de către SUA pentru a contracara invazia rusă a „încetat complet” din cauza lipsei unui acord în Congres pentru a continua sprijinirea autorităților de la Kiev, conform informațiilor furnizate de EFE și Reuters, citate de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat într-o conferință de presă că „asistența pe care le-o ofeream a încetat acum”. Viitorul ajutorului american pentru Ucraina este în prezent în mâinile Congresului, unde democrații controlează Senatul, iar republicanii Camera Reprezentanților.

Președintele american Joe Biden, din partea Partidului Democrat, a cerut Congresului să aprobe un ajutor suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Cu toate acestea, opoziția republicană a indicat că va aproba noul pachet de ajutor doar în schimbul implementării unor măsuri la frontiera dintre SUA și Mexic.

În fața acestei situații, Kirby a îndemnat pe republicani să aprobe ajutorul pentru Ucraina, subliniind că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene în ultimele atacuri împotriva Ucrainei, conform concluziilor serviciilor de informații americane. Atacurile rusești, în creștere, au inclus lansarea de rachete balistice nord-coreene la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024, constituind cel mai mare atac de la începutul războiului din 2022.

SUА, principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, a acordat până în prezent Kievului 44,2 miliarde de dolari de la începutul războiului.