Teatrul Național București anunță un program ambițios pentru 2022

La Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti a avut loc luni, 7 februarie, prima conferinţă de presă a anului. Mircea Rusu, directorul artistic al TNB, recent investit și cu funcția de manager interimar, a prezentat în cadrul acestei conferinţe un program repertorial deosebit de ambiţios, anunțând 10 proiecte care ar urma să fie realizate până la sfârșitul anului 2022.

Nume importante ale regiei de teatru din toate generațiile vor pune în scenă titluri semnificative din dramaturgia românească și universală, cu distribuții  ce îi vor aduce la rampă pe unii dintre cei mai îndrăgiţi actori ai TNB. 

O serie de proiecte importante pentru misiunea Teatrului Naţional din Bucureşti, între care cunoaşterea şi promovarea dramaturgiei naţionale contemporane, vor fi continuate, prin  formule de selecţie diferite de cele tradiţionale (a fost sugerată constituirea unui ”conclav” de dramaturgi consacrați care să alcătuiască o listă de propuneri de piese românești contemporane, din care TNB să aleagă un titlu pentru a fi pus în scenă încă în acest an teatral). 

S-a accentuat ideea responsabilității TNB de a-și  onora titulatura de NAȚIONAL, prin promovarea și selecția  valorilor autentice: autori, regizori, actori de prima mărime care să se alăture, pe parcurs, actualei trupe a TNB. – TNB își va continua vocația multiculturală prin programul TNB – PARATEATRAL , continuând să găzduiască în generoasele sale foaiere variate expoziții de artă vizuală. 

Iată și proiectele anunțate:

PROPUNERI REPERTORIALE pentru 2022:

1.      CASA DE LA ȚARĂ  de Donald Margulies. REGIA CLAUDIU GOGA

Premiera estimată 15 martie. Sala Studio. 

2.      PĂRINȚI ȘI COPII, dramatizare după Ivan Turgheniev  de Brian Friel. REGIA VLAD MASSACI. Premiera estimată sfârșit de martie. Sala  „Ion Caramitru”

3.      PESCĂRUȘUL de A.P.Cehov. REGIA EUGEN JEBELEANU

Premiera estimată în aprilie. Sala „Ion Caramitru”

4.      BOLTA CEREASCĂ  (The Welkin) de Lucy Ann Kirkwood.  REGIA GELU COLCEAG. Premiera estimată în mai. Sala Atelier.

5.      EXIL, proiect scris și regizat deALEXANDRA BADEA

      Premiera estimată în iunie. Sala „Ion Caramitru”

6.      TITANIC VALS de Tudor Mușatescu. REGIA DAN TUDOR. 

Premiera estimată 7 mai. Sala  „Ion Caramitru”.

7.      CEI DREPȚI, text de Albert Camus. REGIA MIHAI MĂNIUȚIU

Premiera estimată iunie. Sala :….

8.      MIZANTROPUL de  Molière

REGIA SILVIU PURCĂRETE. & Workshop în iulie. Premiera estimată spre sfârșitul anului sau ianuarie 2023. Sala „Ion Caramitru”.

9.      N.N. (titlu neprecizat). Regia VICTOR IOAN FRUNZĂ. 

10. CREATORUL DE TEATRU de Thomas Bernhard. Regia ALEXANDRU DABIJA. (Remake, cu Marcel Iureș).

Premiera estimată în octombrie. Sala Studio.