Terence Davies, renumit scenarist și regizor britanic, a decedat la vârsta de 77 de ani

Getting your Trinity Audio player ready...

Terence Davies, scenarist și regizor britanic cunoscut pentru filme precum „Distant Voices, Still Lives”, a încetat din viață la vârsta de 77 de ani. S-a consacrat în lumea cinematografiei cu o trilogie de filme – „Children”, „Madonna and Child” și „Death and Transfiguration” – la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980.

Născut și crescut în Liverpool, opera sa adesea conține elemente autobiografice. A decedat în mod pașnic la domiciliu, după o scurtă boală, așa cum a confirmat managerul său într-o declarație oficială.

Cel mai recent proiect al său, drama Netflix „Benediction”, cu actorii Jack Lowden din „Slow Horses” și Peter Capaldi din „Doctor Who”, explorează viața poetului de război Siegfried Sassoon. Actrița Agyness Deyn a interpretat rolul lui Chris Guthrie în adaptarea sa din 2015 a operei lui Lewis Grassic Gibbon, „Sunset Song”, care are loc după Primul Război Mondial.

În 2016, Cynthia Nixon, cunoscută din „Sex And The City”, a interpretat-o pe poetesa Emily Dickinson în filmul „A Quiet Passion”, scris și regizat de Davies.

Înainte de a se dedica cinematografiei, Davies a lucrat ca funcționar într-un birou de transport maritim și ca contabil într-o firmă de contabilitate timp de 10 ani. S-a înscris la școala de dramă din Coventry în 1973. A câștigat Premiul Internațional al Criticilor de la Cannes pentru „Distant Voices, Still Lives”, un film bazat pe amintirile sale despre viața în Liverpool în anii 1940 și 1950.

Alte filme notabile ale sale includ o adaptare din 2000 a operei lui Edith Wharton, „The House of Mirth”, în care Gillian Anderson, cunoscută din „Sex Education”, a interpretat-o pe socialista Lily Bart, și o adaptare din 2011 a piesei lui Terence Rattigan, „The Deep Blue Sea”, cu Rachel Weisz în rol principal.