Tiberiu Soare a fost numit director artistic la Opera București

Dirijorul Tiberiu Soare la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Daniel Jinga, Managerul General Interimar al Operei Naționale București, l-a numit săptămâna trecută pe dirijorul Tiberiu Soare în funcția de director artistic al operei, potrivit unui anunț oficial al instituției.

Tiberiu Soare a ajuns în atenția opiniei publice în 2016, când, din postul de director interimar, a scos din organigrama instituției funcția de director artistic al corpului de balet, deținută de Johan Kobborg, un coregraf danez apreciat în lumea operei.

Din acel moment, angajații Operei și artistii s-au împărțit în două tabere, având loc mai multe proteste de ambele părți. Premierul Dacian Ciolos și ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, nu au reușit să gestioneze conflictul dintre cele două tabere.

Punctul culminant al scandalului a fost momentul în care mai mulți angajați ai Operei, adversari ai lui Johan Kobborg și sustinatori ai lui Tiberiu Soare, le-au strigat dansatorilor conduși de coregraful danez „Afară din țară!”. Kobborg și mai mulți balerini, printre care și Alina Cojocaru – una dintre cele mai mari dansatoare din lume – au plecat de la Opera Română.