Timișoara capitală culturală europeană

8ea53d4a ea1e 45eb b108 b3cc4c067386

Peste 100 de oficiali de rang înalt din 41 de ţări vor fi prezenţi la Timişoara în weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, între 17 şi 19 februarie, anunţă organizatorii.

Casa Regală a României va fi reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, iar comisarul european Adina Vălean va înmâna oraşului premiul „Melina Mercouri” al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii, se arată în programul Asociaţiei TM2023.

„Le mulţumesc tuturor celor care vor veni la Timişoara pentru a sărbători împreună cu timişorenii titlul de Capitală Europeană a Culturii. Suntem onoraţi de interesul mare arătat Timişoarei în acest an strategic, nu doar pentru noi, ci pentru întreaga ţară. Sunt sigur că Timişoara va impresiona şi câştiga inimile oaspeţilor noştri, atât prin frumuseţea ei, cât şi prin calitatea artistică a programului Deschiderii şi ospitalitatea şi căldura timişorenilor. Le mulţumesc şi pentru că cei prezenţi în weekendul de deschidere în oraşul nostru vor spune mai departe povestea curajoasă a Timişoarei multiculturale, inovatoare şi curajoase”, a transmis, duminică, primarul Dominic Fritz.

Invitaţii vor participa vineri, de la ora 17,30, la un concert festiv la Palatul Culturii (Teatrul Naţional Timişoara), iar de la ora 19,00 se vor alătura evenimentului principal din Piaţa Unirii, „Sărbătorim Deschiderea”, la care sunt aşteptaţi până la 15.000 timişoreni şi vizitatori.

Pe scena din Piaţa Unirii vor urca, de la ora 19,00, Doctorul Sinteză şi K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron şi ucraineanca Alyona Alyona. Piaţa Unirii va fi animată de spectacolul aerian al celor de la Duchamp Pilot / Muare Experience, cu secvenţe coregrafice originale şi sofisticate realizate în aer, puse în scenă cu ajutorul sistemelor de siguranţă şi al macaralelor care permit spectacole uimitoare. Va fi şi un program cu Taraf de Caliu şi oaspeţii lor, care duc mai departe muzica ce i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy band din lume. Seara va fi încheiată de DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner, care îmbină vocea proprie în înregistrări şi spectacole live şi creează un amestec special de house melodic ce bucură fanii festivalurilor şi clubberii din întreaga lume.

Concertul de la Palatul Culturii şi spectacolul din Piaţa Unirii vor fi transmise pe postul naţional de televiziune TVR1.

Programul cultural naţional „Timişoara – Capitala Culturală Europeană 2023” îşi deschide oficial prima pagină din acest an irepetabil cu un weekend în care sunt programate 130 de evenimente, distribuite în întregul oraş.

Deschiderea Timişoara 2023 este un program finanţat de Municipiul Timişoara, coordonat şi organizat de Centrul de Proiecte. Pentru weekendul deschiderii, Primăria Timişoara a alocat 7,5 milioane de lei, iar Ministerul Culturii 800.000 de lei, precizează AGERPRESS.