Timișoara, epicentrul literaturii în octombrie: Peste 40 de scriitori de renume participă la FILTM 2023

Getting your Trinity Audio player ready...

În luna octombrie, Timișoara se va transforma într-un adevărat epicentru al literaturii, găzduind Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM). Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediție, va avea loc între 25 și 28 octombrie și se va desfășura sub motto-ul „Literatura. Arie protejată”.

Festivalul va cuprinde 14 evenimente care se vor desfășura nu doar în Timișoara, ci și în alte patru orașe din apropiere: Jimbolia, Lugoj, Sânnicolau Mare și Reșița. Peste 40 de scriitori din România, dar și din țări precum Islanda, Germania, Elveția, Israel, Anglia, Slovenia, Serbia și Republica Moldova, sunt așteptați să se întâlnească cu publicul pasionat de literatură.

Printre momentele de seamă ale festivalului se numără dialogul poetic din seara de 25 octombrie, moderat de Marina Constantinescu, unde vor participa Ana Blandiana, Ion Mureșan și Balázs F. Attila, alături de tinerii scriitori Cătălina Bălan, Mihnea Bâlici și Henriette Kemenes. De asemenea, pe 26 octombrie, va avea loc o dezbatere pe tema festivalurilor de literatură din România, moderată de Robert Șerban.

În seara de 27 octombrie, publicul va avea ocazia să se întâlnească cu patru autori internaționali de renume: Sjón (Islanda), Christian Kracht (Elveția), Hila Blum (Israel) și Tatiana Țîbuleac (Republica Moldova). Ziua de 28 octombrie va cuprinde două întâlniri speciale, una pe tema războiului din Ucraina și impactul său asupra Europei, iar cealaltă va combina poezia cu muzica.

Robert Șerban, președintele FILTM, subliniază importanța promovării literaturii și a obiceiului lecturii în rândul tinerilor și menționează că evenimentele conexe ale festivalului vor include întâlniri cu scriitori în licee și instituții de cultură din Timișoara și din orașele învecinate.