„TragiComedy” de Gigi Căciuleanu, pe scena ONB

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu ,,Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, prezintă vineri, 8 septembrie, în cadrul Festivalului George Enescu, spectacolul de balet „TragiComedy”.

Spectacolul va fi dedicat memoriei marei balerine Maya Pliseţkaya, pe muzica lui Rodion Şcedrin, soţul şi marea ei iubire, cel căruia i-a servit drept muză.

„Dintotdeauna am perceput muzica lui Rodion Şcedrin – şi nu vorbesc numai de ale sale balete sau opere, ci chiar şi de piesele sale instrumentale, ca fiind impregnată de o foarte intensă si interesantă teatralitate. Ascultând-o, resimt din partea compozitorului o adâncă înţelegere a universului inimii şi a sufletului. Forţa acestei muzici, împreună cu fineţea nuanţelor sale, întotdeauna mi-a plăcut şi m-a inspirat.

Prin noua mea creaţie, „TragiComedy”, îmi propun să explorez coregrafic atât o serie de situaţii şi conflicte care se pot ivi între personaje cât şi o gamă de trăiri sau frământari intime, la care mă „duce” muzica lui Rodion Şcedrin.

Pe de altă parte, dansul inegalatei Mayei Pliseţkaya, în afară de academismul mondialmente cunoscut al artistei purtând titlul de  „ballerina assoluta”, a fost întotdeauna impregnat de un dramatism, de o teatralitate, ieşite din comun. De unde ideea de a dedica „TragiComedy” acestei figuri excepţionale ale culturii universale.”

                       Gigi Căciuleanu