Treizeci de artişti – selectaţi în cadrul programului ”Tinere Talente” al Fundaţiei Regale Margareta a României

Treizeci de tineri artişti plastici şi muzicieni proveniţi din familii cu venituri reduse vor fi sprijiniţi pe parcursul anului 2020 de Fundaţia Regală Margareta a României, în cadrul celei de a XIII-a ediţii a programului „Tinere Talente”, cu burse, sesiuni de mentorat şi promovare, care le vor da tinerilor posibilitatea să-şi dezvolte potenţialul artistic.

Din cei 30 de tineri artişti care vor primi bursa ‘Tinere Talente’ în 2020, 26 au fost aleşi de către un juriu de specialitate, în urma unei selecţii naţionale care a avut loc în luna ianuarie. Acestora li se alătură 4 foşti bursieri, alumni ai programului, care îşi vor continua pregătirea, dar vor avea şi rolul de lideri, îi vor inspira pe noii bursieri şi le vor oferi sfaturi practice din experienţa acumulată până acum, arată un comunicat al Fundaţiei transmis AGERPRES.

Tinerii selectaţi au vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani şi studiază la licee sau universităţi de arte plastice şi muzică din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Piatra-Neamţ, Ploieşti şi Timişoara. Aceştia vor avea un plan de dezvoltare artistică, prin sesiuni de mentorat şi stagii de masterclass intergeneraţionale, susţinute de artişti consacraţi, în cadrul unei tabere de creaţie, dar şi oportunităţi de promovarea a operei lor prin evenimente organizate de Fundaţie şi parteneri ai programului.

Bursa ‘Tinere Talente’, în valoare de până la 2.000 de euro, este acordată fiecărui bursier pe perioada unui an calendaristic. Sprijinul financiar le permite tinerilor să îşi achiziţioneze materiale necesare studiului, accesorii şi instrumente muzicale, ustensile şi materiale pentru realizarea lucrărilor de artă, să participe la concursuri sau cursuri de specializare, să performeze în cadrul unor manifestări artistice. Tinerii au oportunităţi de cunoaştere şi de explorare artistică, dar şi posibilitatea de a relaţiona cu importanţi oameni de cultură.

De-a lungul timpului, programul „Tinere Talente” a susţinut peste 300 de tineri să îşi împlinească viitorul artistic, asigurând valorificarea unor talente reale, care altfel ar fi pierdute pentru muzica şi arta mondială. În decursul a 12 ani, Fundaţia Regală Margareta a României a investit aproape 1,5 milioane de euro în viitorul artistic al României, fonduri strânse în cadrul Concertului Regal caritabil organizat anual la Ateneul Român.

‘Tinere Talente’ a fost recunoscut ca Cel mai bun program de Artă şi Cultură din România, laureat la Gala Societăţii Civile în anii 2013 şi 2015 şi a primit locul II la aceeaşi categorie în 2019.

Fundaţia Regală Margareta a României a creat un program naţional pentru a sprijini şi promova artişti talentaţi, care provin din familii modeste şi care au nevoie de sprijin financiar pentru a-şi atinge adevăratul potenţial şi a-şi exprima talentul. Fundaţia a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.