Turnul înclinat Garisenda din Bologna, închis din cauza temerilor privind înclinarea excesivă

Getting your Trinity Audio player ready...

Autoritățile din Bologna au decis să închidă piața din jurul turnului medieval înclinat Garisenda pentru „câțiva ani”, din cauza îngrijorărilor legate de înclinarea sa prea pronunțată. Primarul orașului, Matteo Lepore, a declarat că închiderea Piazza di Porta Ravegnana este necesară pentru a „salva” turnul Garisenda. „Nu intervenim pentru că credem că ar putea să se prăbușească în orice moment, intervenim pentru a-l face sigur și pentru a-l restaura”, a spus el.

Turnul Garisenda, care are o înălțime de 48 de metri și se află lângă turnul Asinelli, de două ori mai înalt, a devenit subiect de discuție în oraș după ce oamenii de știință de la Universitatea din Bologna au detectat o creștere anormală a oscilației turnului. Turnul Garisenda are o înclinare de 4 grade, comparativ cu 3,9 grade pentru mai faimosul Turn înclinat din Pisa.

Turnul este monitorizat pentru fisuri, iar senzori au fost instalați pentru a urmări orice deplasare. Fundațiile sale vor fi consolidate cu materiale noi pentru a face structura mai sigură. Turnul Asinelli, care poate fi vizitat de turiști, a fost de asemenea închis.

Consiliul local din Bologna înființează un comitet special pentru a supraveghea restaurarea turnului Garisenda. Deși primarul a avut un ton liniștitor, alții din Bologna se tem că turnul ar putea să se prăbușească.

Turnurile Garisenda și Asinelli sunt numite după familiile rivale care le-au construit și se află la intrarea în oraș. Turnul Garisenda a fost inițial de 60 de metri înălțime, dar a trebuit să fie redus după ce a început să se încline.