×

Ultima zi pentru înscrierea la votul prin corespondență pentru românii din străinătate

Ultima zi pentru înscrierea la votul prin corespondență pentru românii din străinătate

Joi, 20 martie, este termenul limită pentru înscrierea românilor cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale din luna mai. Până la ora 23:59, cei interesați se pot înregistra pe portalul oficial www.votstrainatate.ro.

Până în prezent, peste 5.600 de români s-au înscris pentru a vota prin corespondență, cei mai mulți dintre aceștia fiind din Germania, Marea Britanie, Elveția, Franța, SUA, Spania, Italia și Canada.

Pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, numărul celor care au optat pentru această variantă a fost de 6.916 cetățeni.

Cum funcționează votul prin corespondență?

Prin înregistrarea pe portal, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate și care dețin un document doveditor emis de autoritățile locale solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa lor din străinătate.

Pentru a putea vota prin corespondență, este necesar ca alegătorul să fi finalizat procesul de înregistrare înainte de termenul limită.

În ceea ce privește votul fizic, orice cetățean român aflat în străinătate poate vota la orice secție de votare organizată în afara țării, chiar dacă nu s-a înregistrat pe portal. Înscrierea este necesară doar pentru votul prin corespondență sau pentru solicitarea înființării unei secții de votare în localitățile unde cel puțin 100 de alegători au optat pentru această opțiune.

Până în prezent, 2.363 de români s-au înscris pentru a vota la o secție de votare în afara țării.

Românii din diaspora care doresc să voteze prin corespondență sunt îndemnați să își finalizeze înscrierea până la termenul limită, pentru a se asigura că își vor putea exercita dreptul de vot fără dificultăți.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura