×

USR: Raportul ÎCCJ confirmă degradarea sistemului de justiţie. „Prescripţia a devenit soluţie, nu excepţie”

USR: Raportul ÎCCJ confirmă degradarea sistemului de justiţie. „Prescripţia a devenit soluţie, nu excepţie”

Uniunea Salvaţi România (USR) critică dur concluziile Raportului anual al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), prezentat luni în prezenţa preşedintelui interimar Ilie Bolojan, afirmând că documentul „confirmă degradarea actului de justiţie în ultimul deceniu” şi arată cum justiţia română a uitat să facă dreptate.

Conform USR, problema cronică a supraîncărcării magistraţilor, identificată chiar în raport ca fiind „provocarea numărul 1” a sistemului, a fost de multe ori „rezolvată” prin prescripţii. Formaţiunea subliniază că dosare celebre de corupţie au fost tărăgănate ani de zile, până când faptele s-au prescris, iar inculpaţii au scăpat fără o judecată efectivă.

Spătaru: „Dreptatea nu se face prin prescripţie”

Senatoarea USR Simona Spătaru, membră a Comisiei juridice din Senat, prezentă la şedinţa de bilanţ a ÎCCJ, a remarcat că prezenţa preşedintelui interimar Ilie Bolojan nu a dus la o discuţie reală despre problemele sistemului, ci mai degrabă la o „defilare festivistă” fără fond.

„Domnul Bolojan a încercat să nu pună degetul pe rană. A vorbit frumos, dar dreptatea nu se face prin prescriere. Dosarele trebuie să se închidă cu rechizitorii, nu cu ştampila de ‘prea târziu’. Când intervine prescripţia, cineva n-a făcut ce trebuia”, a declarat Spătaru.

Murariu: Judecătorii ICCJ nu mai sunt evaluaţi deloc

Deputata USR Oana Murariu atrage atenţia asupra unei incongruenţe majore: preşedintele Bolojan a cerut mai multă exigenţă în evaluarea magistraţilor, dar judecătorii ÎCCJ nu mai sunt supuşi niciunui proces de evaluare, conform legilor Justiţiei din 2022.

„În 2022, USR a propus ca evaluarea magistraţilor să aibă consecinţe reale – până la excluderea din magistratură în cazul a două calificative ‘insuficient’. Amendamentele noastre au fost respinse, inclusiv de colegii domnului Bolojan”, a spus Murariu.

Stelian Ion: Sistemul mimează eficienţa

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, a declarat că degradarea sistemului judiciar nu vine doar din exterior, ci este susţinută de o reţea antireformistă din interiorul magistraturii. Acesta a criticat hotărârile recente ale ICCJ în cazurile de cămătărie şi luare de mită, care, în opinia sa, favorizează inculpaţii prin interpretări mai relaxate ale termenelor de prescripţie.

„Este revoltător câtă ipocrizie se ascunde în spatele acestor bilanţuri. ICCJ mimează eficienţa, dar sistemul s-a degradat sub oblăduirea preşedintelui Iohannis. Acum ni se propune un alt exponent al aceleiaşi găşti – Crin Antonescu. E nevoie de un preşedinte care să aibă curajul să repună echitatea şi demnitatea în centrul justiţiei”, a afirmat Stelian Ion.

Propunerile USR pentru reforma Justiţiei

USR propune un pachet de măsuri pentru a îmbunătăţi performanţa sistemului judiciar:

  • Scoaterea la concurs a tuturor posturilor vacante pentru procurori, judecători şi grefieri.
  • Audieri publice pentru numirea judecătorilor la CCR, cu excluderea foştilor membri de partid.
  • Evaluarea reală şi periodică a magistraţilor, cu sancţiuni clare în cazuri de incompetenţă.
  • Transparenţă în numirea miniştrilor, Elena Lasconi urmând să ceară un nume de ministru al Justiţiei odată cu desemnarea premierului, dacă va ajunge la Cotroceni.

Datele oficiale prezentate de ICCJ

În 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut pe rol 20.788 de cauze, dintre care 6.251 au rămas nesoluţionate. Preşedinta instanţei, Corina Corbu, a subliniat că stocul de dosare este cu aproape 30% mai mic faţă de 2019, iar în 91% din cauzele penale soluţionarea s-a făcut în mai puţin de patru luni. Doar 0,67% dintre cauze au depăşit un an.

Însă, pentru USR, aceste cifre nu pot compensa percepţia publică despre un sistem în care justiţia este adesea întârziată – sau chiar refuzată – în cazurile cele mai sensibile pentru societate.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura