Ştefan Cazacu şi Cristian Mandeal, în concert la Sala Radio

Tânărul violoncelist Ştefan Cazacu va fi solistul unui concert cu piese semnate de patru mari compozitori, Franz Schubert, Piotr Ilici Ceaikovski, Antonín Dvořák şi Johannes Brahms, condus de celebrul dirijor Cristian Mandeal, vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti.

Ştefan Cazacu, ce cântă pe un violoncel creat în urmă cu 101 ani, la Torino, în Italia, de lutierul Georg Ullman, va interpreta alături de Orchestra Naţională Radio, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele, a dirijat opera „Oedipe” în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).

A fost dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009), dar şi director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001 – 2008). Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licenţă şi de master la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa unui alt important violoncelist român: Răzvan Suma. Graţie bursei Erasmus oferite de Uniunea Europeană, şi-a completat studiile la Universitatea de Muzică din Viena.
Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii I obţinute în diverse competiţii naţionale şi internaţionale, precum Concursul de la Liezen – Austria (2008), dar şi Concursul Eurovision Young Musicians (2010 – Bucureşti). A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu Filarmonica din Chişinau, Orchestra Simfonică din Valencia, Orchestra Simfonică din Alicante ş.a. Printre dirijorii care l-au acompaniat se numără, pe lângă Cristian Mandeal şi Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.