Violonista Irina Mureșanu deschide noul program al ICR New York

Cel mai recent program permanent al ICR New York, The Enescu Soirees of New York/ Seratele Enescu de la New York va fi lansat vineri, 12 aprilie, printr-un recital mai neobișnuit, susținut de cunoscuta violonistă româno-americană Irina Mureșanu.

Intitulat Four Strings around the World / Patru strune împrejurul lumii, recitalul este un omagiu tonal, dublat de proiecții video, adus culturilor muzicale ale lumii, în care figurează, alături de compoziția enesciană „Arii în stil popular românesc” (scrisă în 1926 dar descoperită și publicată abia în 2006), lucrări ale irlandezului Dave Flynn, italianului Niccoló Paganini, iranianului Reza Vali, indianului Shirish Korde, argentinianului Astor Piazzolla și americanului Mark O’Connor.

Violonista Irina Mureșanu a câștigat deopotrivă inimile melomanilor și adeziunea criticilor cu interpretarea sa irezistibilă, elegantă și plină de emoție a unui repertoriu dintre cele mai diverse. Concertele ei au fost frecvent incluse, în clasamentele Boston Globe, printre cele mai bune interpretări de muzică clasică din America.

Irina Mureșanu a cântat în renumite săli de concerte din America de Nord, Europa și Asia, cu orchestre importante precum Miami Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande (Geneva), Orchestra Națională Română, Orchestre de la Radio Flamande (Brussels), Boston Philharmonic și altele. A predat la Boston Conservatory, Harvard și MIT Music Department, iar în prezent este profesor la University of Maryland School of Music. Deține prestigioasa Diplomă de Artist și Doctor în Artele Muzicale în cadrul New England Conservatory și cântă pe o vioară Giuseppe Rocca din 1849.

Seria Enescu Soirees of New York/Seratele Enescu de la New York este cel mai recent program permanent al ICR New York (alături de cele dedicate teatrului și limbii române, lansate tot în acest an), care urmărește promovarea muzicii românești prin intermediul unor concerte camerale de cea mai bună calitate, acoperind o gamă largă de stiluri și genuri, susținute de muzicieni români sau de origine română, americani și internaționali.

Seratele Enescu vor prezenta, prin evenimente periodice, derulate în auditorium-ul ICR New York din inima Manhattan-ului, integrala creațiilor camerale enesciene (multe dintre ele recent descoperite și publicate), alături de alte compoziții de referință românești, dar și de marile capodopere ale repertoriului universal.

Mai multe informații la www.icrny.org și https://www.facebook.com/RCINY