Capitalele Marii Uniri: un periplu muzical oferit de soprana Laura Nicorescu, la ICR New York

Soprana Laura Nicorescu va susţine un recital la Institutul Cultural Român din New York pe 30 noiembrie 2018. Artista va fi acompaniată de Adrian Kelly, pianist și dirijor, directorul muzical al cunoscutului Salzburger Landestheater.

În deschidere, se vor adresa publicului, format din diplomați, melomani și reprezentanți ai comunității româno-americane, E.S. dr. Ion Jinga, ambasadorul României la ONU, și dl. Dorian Branea, directorul ICR New York. Evenimentul, organizat de ICR New York împreună cu Reprezentanța Permanentă a României la ONU, va fi urmat de o recepție.

Marea Unire s-a făcut în tranșeele Primului Război Mondial, în adunările democratice din provinciile românești, dar și în marile capitale europene, unde succesul României Mari a însemnat cucerirea mediilor politice și opiniei publice.

Pentru a evoca acest front diplomatic, nu mai puțin important, soprana Laura Nicorescu, o stea în ascensiune a scenei europene, a imaginat un periplu muzical prin București, Paris, Viena și Budapesta, traseu reconstituit cu ajutorul partiturilor unor compozitori reprezentativi, precum George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Felicia Donceanu, Diamandi Gheciu, George Grigoriu și Mihail Jora, dar și Claude Debussy, Franz Lehár, Wolfgang Amadeus Mozart și Johannes Brahms.

Evenimentul face parte dintr-o adevărată „săptămână a Marii Uniri” la New York, care a început cu triumfalul recital de gală al pianistei Alexandra Dăriescu la prestigioasa Merkin Hall și mai cuprinde o serie de lecturi susținute de scriitoarea Ioana Pârvulescu, proaspăt laureată a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, o expoziție la sediul ONU și, desigur, eveniment cu caracter protocolar-diplomatic.

Laura Nicorescu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa Mariei Slătinaru-Nistor, continuându-și studiile muzicale la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Tânăra soprană, în prezent membră a ansamblului permanent al Salzburger Landestheater, a apărut pe scena unor opere de prim rang precum Bavarian State Opera, Vlaamse Opera, Theater Hof, Opéra de Normandie, Opera Națională București sau Musikverein, și obținut o serie de distincții printre care Premiul Special pentru Tinere Talente al concursului Francesco Viñas de la Barcelona și Premiul concursului Kammeroper Schloss Rheinsberg.

Adrian Kelly a început prin a studia la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, după care a devenit membru al Young Artists Programme la Opera Regală Covent Garden din Londra și, ulterior, angajat al Operei de Stat din Hamburg. A lucrat cu dirijori de calibru, precum Antonio Pappano, Ingo Metzmacher, Mark Elder, Peter Schneider, Nicola Luisotti, Philippe Jordan și Simone Young. Este directorul muzical al Salzburger Landestheater și, începând din 2015, al proiectului „Tineri cântăreți” din cadrul Festivalului de la Salzburg. A apărut pe scena faimosului Teatro Colón din Buenos Aires și a fost dirijorul turneului american al „Infernalei comedii”, cu actorul John Malkovich în rolul principal. În vara anului 2014, a dirijat „Le nozze di Figaro” la Central City Opera din Colorado, iar în februarie 2016, mult-lăudata premieră austriacă a „Brokeback Mountain” de Charles Wuorinen.

Mai multe informaţii cu privire la eveniment puteți găsi pe site-ulwww.icr.ro și pe pagina de Facebook a ICR New York:https://www.facebook.com/RCINY/