Acord de securitate fără precedent între Marea Britanie și Ucraina

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat vineri la Kiev un „acord de securitate fără precedent” între cele două țări, conform informațiilor furnizate de Reuters. Acest acord va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO, a declarat președintele ucrainean.

Zelenski s-a declarat „bucuros de încheierea primului acord cu Regatul Unit”, considerându-l „baza pentru lucrul cu alți parteneri”. De asemenea, a menționat că Kievul și Londra vor putea încheia ulterior acorduri suplimentare, pentru anumite sectoare, în funcție de necesități.

În timpul vizitei sale la Kiev, premierul britanic a anunțat o majorare a ajutorului militar acordat Ucrainei și livrarea fără precedent a mii de drone. Ajutorul militar britanic pentru 2024/2025 va ajunge la 2,5 miliarde de lire sterline, o creștere cu 200 de milioane față de cei doi ani precedenți. Aceasta aduce suma totală a ajutorului britanic pentru Ucraina la aproape 12 miliarde de lire (14 miliarde de euro).

În replică la anunțul premierului britanic, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse și important aliat al președintelui Vladimir Putin, a avertizat că Moscova va privi orice mișcare a Marii Britanii, în sensul desfășurării unui contingent militar în Ucraina, ca pe o declarație de război împotriva Rusiei. Medvedev a întrebat retoric cum s-ar simți publicul occidental în fața unor atacuri similare celor recente în Belgorod, oraș din apropierea graniței cu Ucraina, unde Rusia susține că au fost uciși civilii într-un raid ucrainean cu bombe cu dispersie.