ADEM avertizează că restricțiile asupra comerțului cu medicamente încalcă drepturile stabilite de UE

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-o declarație recentă, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), o voce importantă pentru sectorul distribuției paralele din România, a ridicat un semnal de alarmă privind impactul restricțiilor impuse asupra comerțului cu medicamente asupra pacienților români și europeni. ADEM a subliniat că orice soluție care vizează restricționarea sau interzicerea nejustificată a comerțului intracomunitar cu medicamente încalcă flagrant drepturile Uniunii Europene (UE) și distorsionează concurența pe piața comună.

În cadrul declarației, ADEM a evidențiat faptul că interzicerea exportului paralel în România ar putea scoate țara din harta europeană, în timp ce interzicerea distribuției paralele la nivel european ar necesita modificarea Tratatului de Funcționare al UE. Aceste măsuri, conform ADEM, sunt în opoziție cu obiectivele europene pentru următorii ani, care priorizează măsurile care distorsionează cel mai puțin funcționarea pieței interne. De asemenea, ADEM a adus în discuție preocupările legate de disponibilitatea și accesibilitatea medicamentelor pentru pacienții din România, evidențiind că soluțiile statului român pentru penurii, cum ar fi procedurile de import paralel, nu sunt întotdeauna suficiente și nu rezolvă cauzele reale ale lipsei de medicamente. În plus, ADEM a subliniat diferențele între restricțiile impuse distribuitorilor din România și cele impuse altor distribuitori din UE, evidențiind un tratament discriminatoriu care afectează comerțul intracomunitar și concurența corectă.

În lumina acestor constatări, ADEM a solicitat Comisiei Europene, Parlamentului European și Curții de Justiție a UE să ia în considerare aceste aspecte și să acționeze în conformitate cu principiile și drepturile UE pentru a asigura un acces echitabil și nediscriminatoriu la medicamente în întreaga regiune.

Sursă: Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM)