Cătălin Răducanu îmbină clasicul, jazzul și folclorul într-un recital inedit la ICR Londra

Getting your Trinity Audio player ready...

ICR Londra va găzdui joi seara, 1 februarie 2024, un eveniment muzical de excepție în cadrul seriei „Concertele Enescu”. Pianistul și compozitorul Cătălin Răducanu va urca pe scenă la ora 19:00 pentru a oferi publicului londonez un recital unic, „Un artist, un pian și un țambal – clasic, jazz, folclor”, ce a promis o călătorie prin diversele stiluri muzicale, de la piese clasice la improvisații de jazz și melodii folclorice.

Programul său special, destinat atât publicului britanic, cât și comunităților de români din diaspora, va include prezentări ale lucrărilor compozitorilor Dan Dediu, Chopin, Debussy și Enescu, acompaniate de improvizații pe teme de Ciprian Porumbescu și George Enescu. De asemenea, Răducanu va aduce în fața auditoriului și sunetul distinct al țambalului, cu prelucrări ale unor teme celebre din repertoriul tradițional românesc.

După un turneu național care a captivat publicul român în 2023, Cătălin Răducanu își extinde orizonturile artistice în 2024, plănuind să ajungă și în fața publicului european și a comunităților de români din diaspora prin seria de concerte „Turnee de poveste”.

Absolvent al Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” și al Universității Naționale de Muzică din București, Cătălin Răducanu s-a distins prin câștigarea mai multor concursuri naționale și internaționale, având onoarea să susțină concerte în țări precum Germania, Ungaria, Franța și Italia. Perfecționat sub îndrumarea profesorilor Gabriel Amiraș, Andrei Gavrilov și Cristian Beldi, pianistul a fost recunoscut și ca bursier al UNIMIR și al Fundației „Principesa Margareta a României”.

Portofoliul său impresionant include performanțe la instituții de prestigiu ca Școala Americană, Tinerimea Română, Teatrul Act, Muzeul „George Enescu”, dar și colaborări cu formații recunoscute, cum ar fi grupul cameral „Traffic Strings”. În 2021, a fost acompaniator oficial la Concursul „George Enescu” și membru al formației de muzică contemporană „Ars Subtilior”.

Prin demersul său solo „Un artist, un pian și un țambal – clasic, jazz, folclor”, Cătălin Răducanu a oferit o perspectivă nouă asupra muzicii, traversând cele mai importante orașe ale țării și aducând muzica mai aproape de comunitățile locale. Cu rădăcini într-o veche familie de lăutari, tânărul muzician continuă să îmbogățească scena culturală, îmbinând armonios tradiția cu inovația.