Pacienții cu oboseală cronică au creierul și imunitatea afectate

Getting your Trinity Audio player ready...

O nouă cercetare a adus în lumină dovezi semnificative privind legătura dintre sindromul de oboseală cronică (SOC), cunoscut și sub numele de encefalomielită mialgică (ME), și disfuncțiile cerebrale și imunitare. Aceste descoperiri, obținute prin intermediul unei cercetări riguroase, reprezintă un punct de cotitură în înțelegerea biologiei acestei boli invalide și pot deschide noi perspective în dezvoltarea tratamentelor. Directorul Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale (NINDS), Walter Koroshetz, a subliniat importanța acestei descoperiri, evidențiind că pacienții cu ME/SOC se confruntă cu simptome reale și debilitante, iar identificarea bazei biologice a acestora a reprezentat o provocare majoră până în prezent.

Studiul, care a implicat 17 pacienți selectați cu atenție dintr-un grup inițial de 300, a relevat o serie de anomalii care ar putea contribui la manifestarea ME/SOC. Rezultatele scanărilor cerebrale prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) au demonstrat activitate scăzută într-o regiune a creierului numită joncțiunea temporo-parietală (TPJ), precum și o activitate anormal de crescută în cortexul motor. Cu toate acestea, studiul este doar un prim pas, iar concluziile sale trebuie confirmate în studii ulterioare, într-un eșantion mai mare de pacienți. Descoperirea acestor anomalii reprezintă însă, un pas semnificativ înainte în înțelegerea biologiei ME/SOC și deschide noi căi pentru dezvoltarea de tratamente eficiente.

Această cercetare vine să combată stigmatizarea și respingerea cu care s-au confruntat pacienții cu ME/SOC în trecut, aducând argumente solide privind natura biologică a acestei afecțiuni.

Pentru detalii suplimentare și evaluarea studiului din punct de vedere științific, vă rugăm să citiți articolul complet publicat în revista Nature Communications. Nature Communications