×

Compozitorul Vladimir Cosma împlinește astăzi 85 de ani

Compozitorul Vladimir Cosma împlinește astăzi 85 de ani

Compozitor, violonist și dirijor de origine română, Vladimir Cosma a scris istorie în muzica de film europeană, lăsând o amprentă inconfundabilă asupra cinematografiei franceze a secolului XX. Născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni, Cosma avea să devină, în timp, unul dintre cei mai prolifici și iubiți compozitori de muzică de film din Europa.

De la București la Paris

După ce și-a început educația muzicală în România, Vladimir Cosma a ajuns în Paris în 1963, unde și-a continuat studiile la Conservatorul Național Superior de Muzică și cu celebra Nadia Boulanger, una dintre cele mai influente profesoare de compoziție din secolul XX. Debutul său în muzica de film a avut loc în 1968, cu coloana sonoră pentru Alexandre le Bienheureux, în regia lui Yves Robert.

În scurt timp, a devenit unul dintre cei mai căutați compozitori de muzică de film din Franța. Consacrarea definitivă a venit în 1972, odată cu compoziția muzicii pentru comedia Le Grand Blond avec une chaussure noire (Marele blond cu un pantof negru), peliculă ce a devenit iconică, inclusiv datorită melodiei interpretate de Gheorghe Zamfir la nai.

Peste 400 de coloane sonore

Vladimir Cosma a semnat peste 400 de partituri muzicale, de la filme și piese de teatru, la desene animate și operă. A compus pentru producții celebre precum Diva, La Boum, Asul așilor, Aventurile rabinului Jacob, Jucăria, Dineu cu proști, Sunt timid, dar mă tratez și numeroase serii Asterix, colaborând cu regizori de top precum Francis Veber sau Jean-Jacques Beineix.

„Cinematografia i-a permis să abordeze și jazz-ul”, nota Institutul Cultural Român, menționând colaborările sale cu artiști precum Chet Baker, Stéphane Grappelli sau Jean-Luc Ponty. În paralel, Cosma a compus și lucrări de muzică clasică – concerte pentru vioară, eufoniu, mandolină, violoncel și chiar o operă lirică inspirată de Marcel Pagnol, Marius et Fanny, cu premiera susținută de Angela Gheorghiu și Roberto Alagna.

Întoarcerea acasă

În noiembrie 2011, Cosma s-a întors după 50 de ani în România, susținând la Ateneul Român două concerte-eveniment intitulate Concert de autor. A fost acompaniat de Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu. Cu această ocazie, i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Muzică din București.

În 2017, în cadrul proiectului Vladimir Cosma – 50 de ani de succes, Orchestra Română de Tineret i-a adus muzica pe marile scene din Franța și Elveția. Iar în 2018, maestrul a susținut un concert spectaculos în Piața Cetății din Alba Iulia, alături de Filarmonica de Stat „Transilvania”.

Recunoaștere și distincții

Pe plan internațional, Vladimir Cosma a fost recompensat cu două premii César pentru Diva și Le Bal, dar și cu multiple Discuri de Aur și de Platină în Franța, Germania, Japonia sau Elveția. A fost decorat cu Legiunea de Onoare a Franței, Ordinul Artelor și Literelor și a primit decorația regală Nihil Sine Deo din partea Casei Regale a României, în 2016.

În ianuarie 2019, în contextul președinției române a Consiliului UE, a susținut un concert grandios la Le Grand Rex din Paris, eveniment organizat de Institutul Cultural Român și Ambasada României la Paris. În fața publicului, Cosma a vorbit cu emoție despre originea sa românească și despre influențele folclorice din creația sa muzicală.

„Cele mai cunoscute melodii franceze de film sunt, de fapt, de inspirație românească”, a declarat atunci compozitorul, cu mândrie și umor.

Moștenirea unui maestru

De-a lungul carierei sale, Vladimir Cosma a construit un pod sonor între România și Franța, între clasic și modern, între folclor și jazz, lăsând o moștenire artistică de o valoare incontestabilă. Muzica sa rămâne o parte fundamentală a memoriei afective a milioane de spectatori din întreaga lume.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura