Criza bugetară afectează Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate

Getting your Trinity Audio player ready...

Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), principala sursă de finanțare a programelor publice de sănătate din România, se confruntă cu o situație financiară critică în acest an. În ciuda unei creșteri semnificative a veniturilor, cheltuielile au continuat să depășească încasările, iar subvențiile de la bugetul de stat au fost reduse drastic.

 Venituri și cheltuieli în creștere

În primele patru luni ale anului 2024, veniturile FNUASS au atins 21,2 miliarde lei (aproximativ 4,3 miliarde euro), reprezentând o creștere de 17,4% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, când veniturile au fost de 18,05 miliarde lei. Majoritatea veniturilor au provenit din contribuțiile de asigurări de sănătate plătite de asigurați și angajatori, totalizând 19,34 miliarde lei, în creștere cu 36,6% față de ianuarie-aprilie 2023.Veniturile din taxe, în principal taxa clawback, au crescut și ele cu 23,3%, ajungând la 1,2 miliarde lei în primele patru luni ale acestui an.

Pe de altă parte, cheltuielile FNUASS au crescut la 25,33 miliarde lei, cu 20,4% mai mult față de aceeași perioadă din 2023. Astfel, fondul a înregistrat un deficit de 4,14 miliarde lei în perioada ianuarie-aprilie 2024, în creștere față de deficitul de 3 miliarde lei din primele patru luni ale anului trecut.

Reducerea subvențiilor și impactul crizei bugetare

O problemă majoră pentru FNUASS o reprezintă reducerea subvențiilor de la bugetul de stat. În primele patru luni din 2024, subvențiile au totalizat doar 617,5 milioane lei, o scădere drastică de 78,6% față de aceeași perioadă din 2023, când fondul a beneficiat de 2,88 miliarde lei din subvenții. Această reducere semnificativă a subvențiilor este rezultatul crizei bugetare cu care se confruntă guvernul.

Perspective și provocări

În contextul în care cheltuielile cresc mai rapid decât veniturile și subvențiile sunt reduse drastic, FNUASS se află într-o poziție dificilă. În anul 2023, fondul a gestionat un buget de 59,72 miliarde lei, cu 8,9% mai mare față de anul precedent, iar cheltuielile au însumat 54,86 miliarde lei. Cu toate acestea, deficitul în creștere și reducerea subvențiilor pun presiune pe sustenabilitatea financiară a fondului.

FNUASS continuă să finanțeze programele naționale de sănătate curative din România, în timp ce Ministerul Sănătății se ocupă de finanțarea programelor naționale de sănătate publică. Situația actuală necesită măsuri urgente pentru a asigura stabilitatea financiară a sistemului de sănătate și pentru a garanta accesul la servicii medicale pentru toți cetățenii.