Documentarul „Cazul inginerului Ursu” intră în cinematografe

Getting your Trinity Audio player ready...

Documentarul „Cazul inginerului Ursu”, o lucrare cinematografică regizată de Liviu Tofan și Șerban Georgescu, urmează să fie lansat în cinematografele din România începând cu 29 martie. Acest film documentar zguduitor explorează lupta îndelungată a lui Andrei Ursu pentru a aduce la lumină adevărul despre moartea tatălui său, Gheorghe Ursu, un dizident ucis în arestul Securității pentru critica sa la adresa regimului Ceaușescu.

Produs de Kolectiv Film, în colaborare cu Fundația „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociația Follow Art și Societatea Română de Televiziune, documentarul a beneficiat deja de o serie de proiecții speciale în cursul anului 2023, în diverse locații prestigioase precum Cinema Union, Cinema Eforie și Cinema Muzeul Țăranului Român, cât și în cadrul unor festivaluri de film de renume. Aceste proiecții au fost adesea însoțite de dezbateri captivante la care au participat Andrei Ursu, cei doi regizori și alți invitați importanți din lumea academică și mass-media.

Documentarul surprinde nu doar drama personală a familiei Ursu, ci și obstacolele întâmpinate în încercarea de a obține justiție într-un sistem adesea reticent. Prima proiecție a filmului a avut loc în contextul unui moment crucial, cu câteva zile înainte de pronunțarea sentinței definitive de către Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul lui Gheorghe Ursu. În ciuda eforturilor și a unui caz meticulos construit, verdictul final a fost de achitare a inculpaților, transformând documentarul într-un simbol al luptei pentru dreptate și recunoaștere.

Liviu Tofan, unul dintre regizori, a descris filmul ca fiind povestea lui Andrei Ursu și a perseverenței sale remarcabile în căutarea dreptății. A subliniat caracterul unic și valoros al acestui caz în peisajul social actual, evidențiind necesitatea unor astfel de modele umane și repere morale.

„Cazul inginerului Ursu” este o cronică emoționantă a unei legături indestructibile între tată și fiu, o legătură care a rezistat tuturor provocărilor aduse de deceniile de injustiție. Echipa de producție a filmului include nume proeminente din industria cinematografică românească, precum Oana Muntean în calitate de producător executiv și Bogdan Slăvescu ca director de imagine.

În luna aprilie, sunt planificate numeroase proiecții speciale în întreaga țară, oferind publicului oportunitatea de a interacționa direct cu Andrei Ursu. Detalii despre aceste evenimente vor fi comunicate în curând, cu prima proiecție specială și sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A) programată la Cluj, în data de 31 martie, la Cinema Arta. Biletele pentru această proiecție sunt deja disponibile pentru achiziție.