Expoziţie de afişe de film spaniol din anii ’50 – ’70

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti vă propun o incursiune în designul grafic şi filmul spaniol, ce include o serie de reproduceri de afişe din perioada 1950-1980, create de principalii ilustratori şi desenatori care au marcat arta grafică spaniolă din acea epoca şi a căror moştenire artistică dăinuie încă. Selecţia cuprinde o parte dintre cele mai cunoscute şi reprezentative lucrări ale unor ilustratori cum ar fi Francisco Fernández-Zarza "Jano", Macario Gómez "Mac", José María Cruz Novillo sau Iván Zulueta.

Deşi afişul de film a fost considerat la început o artă minoră, în slujba cinematografiei, timpul a revendicat valoarea artistică a multora dintre aceste creaţii. În vremuri în care comunicarea digitală nu exista, un afiş reuşit trebuia să condenseze într-o singură imagine mesajul şi personalitatea filmului, transmiţându-le publicului. Totuşi, unele dintre aceste lucrări au depăşit intenţia comercială şi estetică iniţială. Impregnate de mesajul plin de originalitate al desenatorilor, au reuşit să devină uneori adevărate simboluri culturale ale epocii în care au fost concepute.

Expoziţia va putea fi vizitată la Instituto Cervantes din Bucureşti, în perioada 6 septembrie – 15 octombrie 2016, de luni până vineri, de la 09:00 la 19:00.
Sâmbătă: 09:00 – 15:00 (doar în octombrie 2016)
Duminică: închis.
Intrarea este liberă
.

În paralel şi începând din seara de marţi, 6 septembrie 2016, ora 19.00, vă propunem şi o incursiune în lumea filmelor regizorului spaniol Luis García Berlanga, una dintre cele mai emblematice figuri ale cinematografiei spaniole a secolului XX.

Luis García Berlanga (1921 – 2010) a urmat studii de Drept, Filozofie şi Litere, însă adevărata lui vocaţie l-a condus ulterior, în 1947, către Institutul de Cercetări şi Experienţe Cinematografice din Madrid. Acest magnific regizor, alături de Antonio Bardem, este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai celei de-a şaptea arte în Spania. Filmele lui, pline de ironie, sunt adesea o satiră la adresa societăţii, pe care, de altfel, în filmele sale, Berlanga o abordează, în acelaşi timp, cu umanism şi simplitate. În 1961, Luis García Berlanga a fost nominalizat la Oscar pentru filmul Plácido.

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti vă invită să vizionaţi, în fiecare zi de marţi a lunii septembrie 2016, începând din data de 6 septembrie 2016, unele dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului, în v.o. spaniolă şi subtitrare în limba română. Cele 5 lungmetraje care alcătuiesc seria de proiecţii de film sunt programate după cum urmează:

Programul filmelor

Bienvenido, Mr.Marshall! – Marţi, 6 septembrie 2016, ora 19:00
Plácido – Marti, 13 septembrie 2016, ora 19:00
El verdugo – Marti, 20 septembrie 2016, ora 19:00
La Escopeta Nacional – Marti, 27 septembrie 2016, ora 19:00
La Vaquilla – Marti, 4 octombrie 2016, ora 19:00

Proiecţiile vor avea loc la Sala Auditorium a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38). Intrarea liberă în limita locurilor disponibile, rezervări la email cultbuc@cervantes.es.