Filmele de propagană rusă nu vor mai fi proiectate la București, la Cinema Eforie

Getting your Trinity Audio player ready...

Arhiva Națională de Filme a decis să rezilieze contractul pentru difuzarea a două filme rusești, „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Decizia a fost anunțată de Raluca Turcan, ministrul Culturii, care a exprimat pe Facebook poziția guvernului față de aceste producții cinematografice.

„Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”, a declarat Raluca Turcan. Această decizie vine în contextul sensibil al relațiilor internaționale actuale și reflectă preocuparea autorităților pentru conținutul propagat de aceste filme.

„The Challenge” (Provocarea) este descris ca un film despre un chirurg care este trimis pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a salva un cosmonaut rănit. Un detaliu remarcabil este că Rusia a trimis într-adevăr un actor și un regizor pe ISS în octombrie 2021, pentru o perioadă de 12 zile, pentru a filma scene la bordul laboratorului orbital. Acest film a fost un proiect comun al agenției spațiale Roscosmos și al rețelei de televiziune ruse Channel One, având un buget sub un miliard de ruble (aproximativ 10 milioane de lire sterline), deși bugetul total al proiectului nu a fost dezvăluit.

Proiecția filmelor „Provocarea” și „Vremea celor dintâi” în cinematografele subordonate Ministerului Culturii era planificată pentru data de 12 aprilie, însă aceasta nu va mai avea loc în urma deciziei recente. Anunțul ministrului Culturii subliniază angajamentul autorităților de a preveni răspândirea de materiale care pot servi intereselor propagandistice ale Rusiei, în special în lumina conflictului în desfășurare din Ucraina.