Jeff Bezos intră în cursa internetului prin satelit cu Proiectul Kuiper

Getting your Trinity Audio player ready...

Fondatorul gigantului de retail online Amazon, Jeff Bezos, își extinde interesele în domeniul spațial. Vineri, a lansat doi sateliți prototip pentru o mega-constelație de broadband pe care o numește Proiectul Kuiper. Bezos intenționează să lanseze peste 3.200 de nave spațiale în următorii ani pentru a furniza conexiuni la internet în orice colț al lumii, sperând să concureze cu Starlink al lui Elon Musk, care deja oferă servicii de internet prin satelit în multe țări.

Sateliții lansați vineri, KuiperSat-1 și KuiperSat-2, vor testa tehnologia necesară și au fost transportați într-o orbită de 500 km de o rachetă Atlas-5. Lansarea a avut loc de la Stația Spațială Cape Canaveral din Florida.

Amazon a început cercetarea și dezvoltarea Proiectului Kuiper, în valoare de 10 miliarde de dolari, în 2018. Obiectivul este de a se alătura pieței în creștere pentru conexiuni la internet de mare lățime de bandă și latență scăzută, care sunt transmise prin satelit, în loc de conexiuni de fibră la sol. Compania SpaceX a lui Elon Musk este lider în acest domeniu, având deja peste 4.800 de sateliți funcționali pe orbită.

Bezos este presat de timp pentru a-și extinde rețeaua. Amazon are o licență de la Comisia Federală de Comunicații din SUA pentru a utiliza frecvențele radio necesare, dar termenii acestei licențe cer ca cel puțin jumătate din sistemul Kuiper să fie pe orbită până în iulie 2026 și ca întreaga rețea să fie finalizată până în iulie 2029.

Există preocupări legate de potențialul de interferență pe care sateliții Kuiper l-ar putea avea asupra astronomiei. Creșterea numărului de sateliți pe orbită ar putea afecta grav observația telescopică a Universului.

Kuiper este doar unul dintre proiectele spațiale dezvoltate de Bezos. Miliardarul Amazon are o altă companie, Blue Origin, care a început să transporte „turiști” deasupra Pământului într-un sistem de rachetă și capsulă numit New Shepard. Blue Origin lucrează și la un vehicul mult mai mare numit New Glenn, precum și la concepte pentru o navă care are capabilitați de aselenizare pentru astronauți pe Lună și o stație spațială comercială care să fie lansată în orbita Pământului.