Lungmetraje cubaneze, prezentate la Bucureşti

Lungmetraje cubaneze actuale vor fi prezentate de Ambasada Cubei în România cu prilejul recentei aniversări a 60 de ani de la crearea ICAIC – Institutul Cubanez de Artă şi Industrie Cinematografică, pelicule difuzate în perioada 8-12 aprilie în sala Auditorium a Institutului Cervantes.

Seria de filme este deschisă, luni, de drama „Vestido de novia”, regia Marilyn Solaya, peliculă nominalizată în 2015 la Premiile Goya, la categoria Cel mai bun film hispanoamerican.

Pe 9 aprilie, de la ora 19,00, este proiectat filmul „Bailando con Margot”, regia Arturo Santana, urmat pe 10 aprilie de „Vuelos prohibidos”, regia Rigoberto Lopez.

În ultimele două zile ale evenimentului vor putea fi văzute „Cuba libre”, regia Jorge Luis Sanchez, şi „Los buenos demonios”, regia Gerardo Chijona, o coproducţie Cuba-Spania, film premiat în 2018 la Festivalul de la Malaga pentru cel mai bun scenariu, cea mai bună muzică şi cel mai bun actor în rol principal (Vladimir Cruz).

Filmele rulează în versiune originală spaniolă, cu subtitrare în engleză.

Intrarea este liberă în limita numărului de locuri disponibile. Accesul în sală se face pe baza unei solicitări de rezervare de loc trimisă la adresa de e-mail cultbuc@cervantes.es. Rezervarea devine valabilă numai dacă solicitantul a primit în scris o confirmare a disponibilităţii de locuri.

Pe 24 martie 1959, la numai câteva săptămâni după 1 ianuarie 1959, când puterea a fost preluată de Fidel Castro, lua fiinţă ICAIC – Institutul Cubanez de Artă şi Industrie Cinematografică. Crearea, acum 60 de ani, a ICAIC a însemnat promovarea unor noi cineaşti, regizori, directori de fotografie, sunetişti şi producători care s-au format o dată cu această instituţie. A însemnat, de asemenea, şi realizarea unor pelicule cu un discurs nou, inovator, producerea de opere cinematografice complexe, titluri de mare importanţă pentru cinematografie şi a căror valoare a rămas în memoria colectivă, potrivit comunicatului citat.