Magia și beneficiile cafelei

Getting your Trinity Audio player ready...

Ce mod mai bun de a începe ziua decât cu o ceașcă de cafea? Dacă te-ai întrebat vreodată despre beneficiile consumului de cafea, atunci cu siguranță trebuie să continui să citești acest articol!

Mulți dintre noi adorăm cafeaua! Ne place să o privim, să o gustăm , numai zic de miros! Mai mult, cafeaua are și puterea de a consolida relații aducân oamenii împreună pentru o stare de bine.

Cât de bine este să ieșim cu un prieten bun la ceașcă de cafea!?

Cafeaua populară în întreaga lume

Francezii iubesc cafeaua, și ei găsesc întotdeauna un motiv sau o scuză să împărtășească rapid o ceașcă de cafea sau un espresso cu câțiva prieteni sau colegi. Italienii deasemenea, se știe că iubesc cafeaua. Chiar și românii se aliniază acestei indulgențe universale. Deseori după fiecare prânz, oameni din întreaga lume se delectează cu un espresso sau un capucino, cafeaua fiind cel mai căutat digestiv. Indiferent unde locuim, întotdeauna există cafea bună în jur.

Cafenelele și era digitală

În prezent, cafenelele sunt considerate, de asemenea, centre de lucru. Odată cu era digitală în plină desfășurare, cafenelele au devenit birouri pentru toți cei care lucrează în domeniul digital. Cu multe spații de lucru disponibile și Wi-Fi în aproape fiecare cafenea, acestea au devenit locuri populare pentru cei care lucrează online. Cu toată energia dată de cofeină și cu Wi-Fi-ul ultra-rapid, cine nu ar vrea să-și facă dintr-o cafenea biroul principal?

Beneficiile cafelei

Cafeluța de dimineață este mai mult decât un simplu stimulent rapid. Datorită nivelurilor ridicate de antioxidanți și a altor substanțe nutritive benefice, consumul de cafea aduce de fapt numeroase beneficii pentru sănătate.

Spre exemple, multe studii au arătat că persoanele care consumă regulat cafea ar putea avea un risc mai scăzut de a dezvolta anumite boli precum afecțiuni inflamtorii sau stres celular oxidativ. Așadar, hai să vedem care sunt avantajele pentru sănătate ale consumului de cafea.

1. Sursă puternică de antioxidanți

Cafeaua are mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde și cacaoa. Cu aproximativ 1000 de antioxidanți în boabele de cafea neprocesate și încă sute care se dezvoltă în timpul procesului de prăjire, putem spune că, cafeaua conține o cantitate semnificativă de antioxidanți! Numeroase studii au indicat cafeaua ca fiind principala sursă de antioxidanți care luptă împotriva inflamațiilor, artritei și a multor tipuri de cancer.

2. Cafeaua te ajută să fii concentrat și treaz

Cafeina pare să afecteze anumite zone ale creierului responsabile pentru memorie și concentrare, oferindu-ți mai multă energie și o îmbunătățire a memoriei pe termen scurt. De asemenea, te ajută să fii mai concentrat, motiv pentru care adesea ne simțim extrem de productivi după o ceașcă de cafea. Așa că, data viitoare când bei o cafea și te așezi să lucrezi, observă cât de productiv ești. Asta datorită cafelei!

3. Cafeaua poate îmbunătăți performanța la exercițiile sportive

A consuma o ceașcă de cafea cu aproximativ 30 până la 60 de minute înainte de antrenament poate crește performanța ta cu până la 10%! Cafeina crește nivelurile de adrenalină în sânge, ajutându-te să te pregătești pentru efort fizic. Adrenalina este hormonul „luptă sau fugi” care pregătește corpul pentru efort fizic. Așa că încearcă să bei o ceașcă înainte de următorul tău antrenament!

4. Cafeaua ajută să arzi grăsimi și să slăbești

Cafeina ajută celulele grase să descompună grăsimea corporală și să o utilizeze ca sursă de combustibil în timpul antrenamentului. Crezi sau nu, cafeina este prezentă în majoritatea suplimentelor de ardere a grăsimilor vândute de mari companii. De ce? Pentru că ajută corpul să ardă grăsimile! Studiile au arătat că, cafeina poate crește arderea grăsimilor la oameni cu procente cuprinse între 10% și 29%.

5. Cafeaua îmbunătățește starea de spirit și ajută la combaterea depresiei

Cafeaua stimulează sistemul nervos și crește producția de serotonină și dopamină, ceea ce îți îmbunătățește starea de spirit.

6. Poate contribui la creșterea speranței de viață

Ce?! Surprinzător, NU!? Nu o lua ca atare totuși, însă deoarece consumatorii de cafea au mai puține șanse de a dezvolta anumite boli, are sens să spunem că s-ar putea să trăiești o viață mai lungă.

7. Conține nutrienți esențiali

Boabele de cafea conțin mulți nutrienți benefici care ajung în ceașca ta. Aceștia includ nutrienți precum vitamina B2, B3 și B5. De asemenea, în cafea se găsesc mangan și potasiu. Așadar, o ceașcă de cafea conține câțiva nutrienți foarte buni pentru corpul tău! O ceașcă de cafea generează și o parte destul de bună din aportul zilnic recomandat de fibre. Fibra este benefică pentru menținerea sănătății intestinale, așa că este o idee bună să bei o ceașcă sau două pe zi!

8. Cafeaua facilitează de socializarea

La cafea conversațiile au sens! Fie că o bei acasă sau într-o cafenea bună, este o modalitate minunată de a te întâlni săptămânal cu prietenii pentru a discuta despre subiectele care vă pasionează precum sportul, cele mai recente beri fabricate, politică, tendințe vestimentare etc. Nu există nimic mai plăcut decât să ai conversații la o ceașcă de cafea. Întâlnirile la cafea au devenit, de asemenea, la modă în ultima vreme, așa că este o idee bună să inviți persoana dragă la o cafenea dacă nu știi unde altundeva să mergeți! Este și o chestie cool de care poți vorbi cu oricine, atât de mulți oameni împărtășesc această pasiune pentru cafea, încât  literalmente devine o practică ce o poți face întotdeauna cu cineva, indiferent unde te afli. Chiar dacă întâlnești oameni care vin din medii și culturi complet diferite de ale tale, cafeaua ar putea fi mereu un lucru pe care îl aveți în comun și prin care vă puteți conecta.

În concluzie, cafeaua nu este doar o băutură plăcută și reconfortantă, ci și o sursă bogată de beneficii pentru sănătate. De la puternicii antioxidanți care luptă împotriva inflamațiilor și a cancerului, la îmbunătățirea concentrării și a performanței fizice, cafeaua este cu adevărat un aliat remarcabil. Cu capacitatea sa de a stimula starea de spirit, de a spori socializarea și chiar de a contribui la prelungirea vieții, această băutură aromată se impune ca o tradiție culturală și o resursă neprețuită într-o lume din ce în ce mai digitală și activă. Așadar, bucurați-vă de ceașca voastră de cafea cu încredere, știind că aduceți nu doar savoare, ci și o doză sănătoasă de beneficii în viața voastră cotidiană. Sănătate și iubire!