Olguța Vasilescu propune desființarea Ansamblului „Maria Tănase” și a Casei de Cultură

Getting your Trinity Audio player ready...

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a propus desființarea Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” și a Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, în cadrul unui efort de reducere a cheltuielilor bugetare conform Legii nr. 296/2023. Decizia finală urmează să fie luată de consilierii locali în ședința de luni a Consiliului Local Craiova, unde se va dezbate comasarea celor două instituții cu Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”.

Conform proiectului de hotărâre, personalul instituțiilor reorganizate va fi preluat de Teatrul „Colibri”, dar aceasta va implica desființarea a 33 de posturi, majoritatea dansatorilor de la Ansamblul „Maria Tănase”. În urma reorganizării, Teatrul „Colibri” va funcționa cu 68 de posturi, față de 103 câte erau aprobate anterior pentru cele trei instituții separate.

Propunerea a stârnit controverse, mai ales în rândul artiștilor Ansamblului „Maria Tănase”, care au inițiat o petiție online strângând mii de semnături pentru salvarea instituției. Petiția subliniază rolul ansamblului în valorificarea și promovarea culturii tradiționale din Oltenia și statutul său de unic ansamblu profesionist din județul Dolj.

Ansamblul „Maria Tănase”, înființat în 1992 și continuator al ansamblului „Nicolae Bălcescu”, și-a câștigat reputația atât în România, cât și în străinătate, având o contribuție semnificativă la păstrarea și tezaurizarea patrimoniului tradițional. Coregrafia și conducerea muzicală au fost semnate de nume renumite în domeniu, iar ansamblul a fost premiat la festivaluri naționale și internaționale.

Criticii acestei propuneri susțin că desființarea ansamblului și comasarea cu Teatrul „Colibri” ar duce la pierderea unei componente esențiale a identității culturale locale și naționale. De asemenea, există îngrijorări legate de impactul asupra artiștilor și a angajaților care ar rămâne fără locuri de muncă. Decizia finală a Consiliului Local Craiova este așteptată cu mare interes de comunitatea culturală și de publicul larg.