Pacienții cu cancer vor fi tratati și fară asigurare medicală

Getting your Trinity Audio player ready...

Ultimele date guvernamentale arată că aproximativ 2 milioane de cetățeni nu au asigurare de sănătate, plasând țara pe unul dintre primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește acest aspect.

Conform anunțului făcut de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, începând cu 1 iulie, pacienții neasigurați cu cancer vor primi servicii gratuite de prevenție, diagnostic și tratament, la fel ca și cei asigurați. Această măsură vine ca parte a Planului Național de Cancer și reprezintă un pas semnificativ în asigurarea accesului la îngrijirea medicală pentru toți românii.

Potrivit datelor furnizate de CNAS, în Planul Național de Cancer sunt înregistrați 204.722 de pacienți, dintre care 2.700 sunt copii, iar numărul celor fără asigurare de sănătate este alarmant de mare. Cu toate acestea, guvernul a decis să ia măsuri pentru a asigura că nicio persoană nu este lăsată în urmă în lupta împotriva cancerului.

Dr. Valeria Herdea a subliniat importanța acestei schimbări, afirmând că este un pas major înainte pentru sistemul de sănătate din România. În plus, președintele CNAS a menționat că introducerea acestui segment de populație în Planul Național de Cancer reprezintă un exemplu demn de urmat pentru alte țări.

De asemenea, începând cu anul 2022, persoanele fără asigurare de sănătate au avut acces gratuit la servicii de asistență medicală primară oferite de medicii de familie. Cu toate acestea, noile reglementări propuse extind acest acces gratuit și către serviciile oferite în cadrul Planului Național de Cancer, oferind astfel un suport vital pacienților neasigurați.

Este important de menționat că acest acces gratuit la servicii va fi disponibil exclusiv pentru Planul Național de Cancer și nu pentru toate tipurile de servicii medicale, conform precizărilor făcute de președintele CNAS.

Cu aceste măsuri, guvernul român demonstrează angajamentul său ferm față de îmbunătățirea sistemului de sănătate și asigurarea îngrijirii medicale pentru toți cetățenii, indiferent de statutul lor de asigurare.