Peste 200.000 de pacienți cu cancer în România

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-o conferință de presă desfășurată la Senatul României, dr. Valeria Herdea, noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a adus în atenție ultimele date alarmante legate de impactul cancerului în țară. Potrivit informațiilor prezentate, în programul național de oncologie sunt înregistrați peste 200.000 de pacienți.

„O evaluare foarte scurtă a acestei perioade aduce în prim-plan o problemă zguduitoare: 1% din populația României este pacient oncologic. 204.722 de oameni sunt înregistrați în planul național. Este zguduitoare această cifră, pentru că reflectă, de fapt, un lucru foarte grav, acela că noi nu știm să mergem la medicul de familie”, a afirmat dr. Valeria Herdea.

Președintele CNAS a subliniat importanța efectuării controalelor anuale de sănătate, evidențiind că unul dintre obiectivele mandatului său este creșterea numărului de asigurați care își fac astfel de verificări.

„A fi asigurat îți dă și drepturi, dar îți dă și obligații. Sper ca în acest mandat pe care îl voi avea să am sprijinul dumneavoastră, al tuturor, și să putem să vedem acest deziderat: fiecare om, în luna lui de naștere, să meargă să se programeze la medicul lui de familie, și nu doar pentru veșnica problemă: ‘mă duc să îmi fac analizele'”, a subliniat dr. Herdea.

Totodată, șefa CNAS a evidențiat problema sistemica a numărului ridicat de persoane fără asigurare de sănătate din România, subliniind că aceasta rămâne o piedică majoră în accesul la serviciile medicale.

Din 2022, Guvernul a introdus accesul gratuit la serviciile de asistență medicală primară pentru persoanele fără asigurare de sănătate, însă există încă aproximativ 2 milioane de astfel de persoane în țară. Președintele CNAS a reiterat necesitatea unei acțiuni susținute pentru a aborda această problemă și pentru a asigura accesul egal la îngrijirea medicală pentru toți cetățenii.