Cod roșu de vânt puternic în zona montană din Prahova

Cod roșu de vânt puternic în zona montană din Prahova

Zona montană înaltă a judeţului Prahova se află, vineri seară, sub avertizare cod roşu de vânt, fiind aşteptate rafale de peste 145-150 km/h, autorităţile emiţând mesaj RO-ALERT pentru staţiunile de pe Valea Prahovei şi pentru comuna Valea Doftanei. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, până la ora 23,00 este valabil un cod roşu meteorologic, în acest interval fiind aşteptate intensificări temporare ale vântului cu rafale de peste 145-150 km/h, spulberând zăpada la peste…

Mai mult

A murit actrița Ilinca Tomoroveanu

A murit actrița Ilinca Tomoroveanu

Actriţa Ilinca Tomoroveanu a murit joi, puţin după ora 19.00, scrie ziarul Adevărul.  Avea 77 de ani, iar în ultima vreme nu a mai apărut pe scenă din cauza problemelor de sănătate. A fost director artistic al Teatrului Naţional Bucureşti.  Ilinca Tomoroveanu s-a născută la 21 august 1941 în Bucureşti, a fost absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1964, clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar, şi a avut roluri memorabile în teatru,…

Mai mult

Lentila de contact cu Stelian Tănase – Poveste de iarnă

Lentila de contact cu Stelian Tănase – Poveste de iarnă

Vineri, 18 ianuarie, de la ora 12:00, domnul Stelian Tănase vă invită la o poveste de iarnă, într-o nouă ediție a rubricii Lentila de contact. Observ, spune dl. Stelian Tănase,  ceva curios odată cu pogorârea zapezii, a viscolului și a frigului – începând cam de luni. Numeroasa populație Facebook își amintește năvalnic de copilărie. De ce asociem iarna cu copilăria, când de fapt ar trebui să fie pe dos – iarna să ne evoce bătrânețea?…

Mai mult

Primăria Bucureşti la concurență cu marii organizatori de spectacole

Primăria Bucureşti la concurență cu marii organizatori de spectacole

Primăria Capitalei va cheltui aproape un milion de Euro pentru un spectacol gratuit cu cântăreţul şi compozitorul britanic Rod Stewart. Acesta va concerta în Piaţa Constituţiei din Capitală pe 23 septembrie, iar accesul va fi liber. În deschidere cântă trupa Vunk. Născut pe 10 ianuarie 1945, Sir Roderick David Stewart este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni britanici. Artistul englez, care are şi origini scoţiene, este interpretul unor piese celebre, precum „Sailing”, „’Da Ya Think…

Mai mult

La Opera Română protestele se țin lanț

La Opera Română protestele se țin lanț

Mai mulţi angajaţi români ai Operei Naţionale Bucureşti (ONB) i-au fluierat şi huiduit pe balerinii străini care s-au solidarizat cu Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, la un protest organizat, în seară, în faţa instituţiei, strigându-le ”Afară din ţară!” Totodată,  balerina Alina Cojocaru a anunţat în fața Operei că nu va mai urca pe scenă şi că alături de ea alţi 30 de balerini vor să părăsească instituţia. Printre aceştia s-au aflat balerina Marina Minoiu şi balerinul australian…

Mai mult

„Efecte colaterale” la Nottara

„Efecte colaterale” la Nottara

Deşi încă fără sediu, Teatrul Nottara anunţă premiera unui nou spectacol: Efecte colaterale, un text contemporan, semnat de dramaturgul şi scenaristul Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu. Aceasta va avea loc miercuri, 23 martie, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei. Prezentată în premieră pe ţară la Nottara, piesa îmbină ca într-un puzzle mai multe drame de familie, analizează, cu mult umor şi atenţie la nuanţe, riscul de a-l pierde pe celalalt pe drumul propriei împliniri.  Poveşti…

Mai mult

Impactul postului negru: rezultate științifice

Impactul postului negru: rezultate științifice

Miliarde de oameni din întreaga lume postesc pentru a slăbi sau din motive religioase, însă până acum consecințele biologice ale restricției prelungite de calorii au rămas slab înțelese. O nouă cercetare a analizat schimbările sistemice care au loc la nivelul mai multor organe în timpul perioadelor lungi fără hrană, dezvăluind atât impactul pozitiv, cât și cel negativ asupra sănătății. Studiul, publicat recent în jurnalul Nature Metabolism, a fost realizat pe baza unui eșantion de 12…

Mai mult

Biroul Electoral Central respinge constituirea Alianței Dreapta Unită

Biroul Electoral Central respinge constituirea Alianței Dreapta Unită

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, a comunicat că Biroul Electoral Central (BEC) a respins protocolul de constituire a Alianței Dreapta Unită, formată din USR, Partidul Mișcarea Populară (PMP) și Forța Dreptei. Această decizie a fost descrisă de Drulă ca un „act de agresiune politică”, indicând o intervenție din partea unor figuri politice de vârf în detrimentul democrației din România. Liderul USR a declarat că decizia BEC, influențată de cererea Partidului Social Democrat (PSD),…

Mai mult

Tendințe în moda de primăvară 2024

Tendințe în moda de primăvară 2024

Suntem aproape de momentul în care vom da la o parte paltoanele de lână deoarece temperaturile de primăvara vor începe să se instaleze cu repeziciune. Această sezon înseamnă renunțarea la straturile groase de haine în favoarea celor ușoare care pot implica și stilizare creativă păstrând totuși aspectul confortabil. Primăvara este momentul perfect pentru a experimenta cu noile tendințe de primăvară, precum cele enumerate mai jos. Pe podiumurile de modă pentru primăvara/vara 2024, au fost arătat…

Mai mult

Lentila de contact cu Stelian Tănase – Andrei Vîșinski

Lentila de contact cu Stelian Tănase – Andrei Vîșinski

Radio Clasic FM are onoarea să vă invite să ascultați o nouă ediție a emisiunii „Lentila de contact” cu Stelian Tănase, dedicată unei figuri odioase a istoriei Andrei Vîșinski. Această emisiune unică, realizată în colaborare cu DeskReport, va fi difuzată vineri, 15 martie, începând cu ora 12:00, pe canalul nostru de YouTube și pe frecvența 90,9MHz. Vom examina viața și cariera lui Andrei Vîșinski, de la rolul său crucial în Procesele Moscovei, până la activitatea…

Mai mult

Noi oportunități pentru cercetarea românească

Noi oportunități pentru cercetarea românească

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a găzduit evenimentul „Oportunități pentru cercetarea românească”, concentrându-se asupra pilonului Widening al programului-cadru de finanțare a cercetării și inovării în Uniunea Europeană, Horizon Europe. Dezbaterea, care a avut loc pe 14 martie, a beneficiat de contribuțiile importante ale unor figuri cheie precum domnul Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, doamna Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, și domnul Dan Nica, deputat european, raportor…

Mai mult

„Vânătorul de Minciuni” cu Grigore Cartianu – invitată Oana Țoiu, deputată USR

„Vânătorul de Minciuni” cu Grigore Cartianu – invitată Oana Țoiu, deputată USR

Radio Clasic FM împreună cu publicația Ziariștii lansează o nouă serie de emisiuni de dezbatere și analiză jurnalistică, „Vânătorul de Minciuni”, găzduită de cunoscutul jurnalist Grigore Cartianu. Această nouă serie promite să aducă investigații amănunțite, discuții deschise și analize aprofundate ale celor mai presante și controversate subiecte din actualitatea românească. Prima ediție a emisiunii va fi difuzată vineri, 15 martie, de la ora 10:00, marcând debutul unei serii care își propune să facă lumină în…

Mai mult

Sute de medicamente se scumpesc de la 1 aprilie

Sute de medicamente se scumpesc de la 1 aprilie

Un nou act normativ adoptat de Ministerul Sănătății majorează prețurile maxime pentru aproape 900 de medicamente din Catalogul Național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed). Această măsură afectează 892 de medicamente cu un preț de producător mai mare de 1.500 de lei. Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.345/2024, publicat luni în Monitorul Oficial, prevede o creștere de aproximativ 2% a prețurilor pentru aceste medicamente, începând cu 1 aprilie 2024. Motivația din…

Mai mult

Criza bugetară afectează introducerea de noi medicamente compensate în sistemul de sănătate din România

Criza bugetară afectează introducerea de noi medicamente compensate în sistemul de sănătate din România

Criza bugetară din ultimele luni a avut un impact semnificativ asupra activității spitalelor și a programelor naționale de sănătate din România. Mai mult, Compania Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) era aproape să reducă finanțarea pentru medicii de familie și de ambulatoriu începând cu 1 februarie, justificând această decizie prin bugetul insuficient din 2024. Un alt efect al crizei bugetare a fost amânarea introducerii de noi molecule pe lista medicamentelor compensate. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila,…

Mai mult

Postul: istorie, tradiții, credință

Postul: istorie, tradiții, credință

Din punct de vedere al practici creștin ortodoxe, ne afăm în Săptămâna albă, fiind o perioadă de trecere înainte de începerea Postului Mare, este marcată de renunțarea la consumul produselor de origine animală și dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește. Această săptămână are scopul de a întări credincioșii din punct de vedere spiritual, pregătindu-i trupește pentru postul care va urma. Simbolizând haina luminoasă a postului, aceste alimente albe evocă viețuirea primilor oameni în Rai….

Mai mult

Cooperare România-Georgia în cercetare și digitalizare

Cooperare România-Georgia în cercetare și digitalizare

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a fost gazda unei vizite de lucru importante marți, 12 martie, când o delegație parlamentară din Georgia, condusă de Nikoloz Samkharadze, președintele Comisiei de Relații Externe și membru al Grupului Parlamentar de prietenie Georgia-România, a avut întâlniri productive. Dialogul desfășurat în cadrul acestei întâlniri a pus accentul pe consolidarea parteneriatului strategic între cele două țări și pe transformarea lor în hub-uri de conectivitate între Uniunea Europeană și Asia. De…

Mai mult