Robot acţionat magnetic pentru tratarea AVC-urilor

Getting your Trinity Audio player ready...

Un robot  creat pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale (AVC), dezvoltat de o echipă de specialiști de la Laboratorul de robotică al ETH Zurich în colaborare cu mai multe spitale din Elveția, prezintă perspective promițătoare în tratarea AVC , informează News.ro.

Accidentele vasculare cerebrale ischemice, caracterizate de obstrucții în vasele mici din creier, pot cauza leziuni grave și chiar deces. Tratamentul lor este extrem de sensibil la timp, iar soluțiile actuale necesită proceduri care pot dura, permițând celulelor cerebrale să moară în timp ce așteaptă sângele să ajungă la ele.

Într-o încercare de a răspunde mai rapid acestor situații critice, echipa elvețiană a dezvoltat un robot de formă șurubată, suficient de mic pentru a se deplasa în interiorul vaselor de sânge, acționat magnetic. Prin aplicarea unui magnet extern, acesta poate roti robotul, propulsându-l înainte. Un vârf moale a fost adăugat pentru a preveni deteriorarea vaselor de sânge în timpul intervenției.

Robotul a fost testat cu succes pe modele din silicon, pe o placenta umană în laborator și pe un porc viu, demonstrându-și eficacitatea în procesul de deplasare prin vasele de sânge și capacitatea de a trata blocările.

Publicată în revista Science Robotics, această inovație promițătoare ar putea reprezenta o schimbare majoră în tratamentul accidentelor vasculare cerebrale, oferind o soluție rapidă și eficientă pentru salvarea vieților pacienților în viitorul apropiat.