România înregistrează o creștere a exporturilor de medicamente, dar importă de 4 ori mai mult

Getting your Trinity Audio player ready...

Potrivit datelor oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) și analizate de 360medical.ro, România a înregistrat în 2023 o creștere semnificativă a exporturilor de produse medicale și farmaceutice. Exporturile au atins un nou record, însumând 1,213 miliarde euro, reprezentând o creștere impresionantă de 20,6% față de anul precedent. Aceasta este cea mai rapidă rată de creștere a exporturilor din sectorul farmaceutic înregistrată de România în ultimii ani.

Cu toate acestea, pe fondul acestei creșteri notabile a exporturilor, țara se confruntă în continuare cu un val de importuri de produse farmaceutice ce a atins un nivel-record în 2023, depășind 5 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de peste 4 ori mai mici.

Conform analizei, deficitul în comerțul internațional cu produse medicale și farmaceutice a ajuns la 3,94 miliarde euro în 2023, reprezentând aproximativ 13,6% din deficitul comercial total al țării. Această situație este rezultatul unei dinamici complexe, în care exporturile de medicamente generice ieftine sunt eclipsate de importurile masive de produse inovative, mult mai scumpe.

Cu toate acestea, există și aspecte pozitive de remarcat. În ciuda deficitului persistent, exporturile au crescut anul trecut mai repede decât importurile. Mai mult, în luna noiembrie 2023, România a atins un nivel-record lunar al exporturilor de produse farmaceutice, de 120,3 milioane euro.

Analiza datelor relevă că avansul puternic al pieței farmaceutice interne a fost corelat cu creșterea deficitului. În ciuda creșterii consumului de medicamente în România, care a urcat cu 2,4% în 2023, piața farmaceutică din țară a înregistrat o expansiune semnificativă, depășind 6 miliarde de euro.

În contextul acestor evoluții, autoritățile și actorii din sectorul farmaceutic sunt chemați să identifice strategii și soluții care să echilibreze balanța comerțului exterior și să promoveze exporturile de produse farmaceutice de înaltă calitate, menținând totodată accesibilitatea la medicamente pentru populație.