Se elimină impozitul pe concediile medicale pentru pacienți oncologici, femeile însărcinate și mamele cu copii bolnavi

Getting your Trinity Audio player ready...

„Taxa pe boală” revizuită pentru a sprijini persoanele aflate în situații critice de sănătate

De la 1 ianuarie 2024, guvernul a implementat un impozit de 10% pe veniturile obținute în timpul concediilor medicale, sub numele de „taxa pe boală”, ca o măsură pentru a face față unei situații bugetare grave. Această nouă taxă a început deja să pună presiune asupra pacienților cronici, precum și asupra femeilor însărcinate cu sarcini cu risc sau a părinților cu copii bolnavi, aceștia confruntându-se cu o reducere a veniturilor în momentele în care au cea mai mare nevoie de concedii medicale.

Organizațiile de pacienți au criticat vehement această măsură, solicitând autorităților eliminarea impozitării veniturilor din perioada concediilor medicale pentru pacienții cronici. Joi, în cadrul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Executivul va elimina impozitul pentru concediile medicale pentru trei categorii de persoane: pacienții oncologici, femeile însărcinate și mamele cu copii bolnavi.

Această măsură a fost cuprinsă într-o ordonanță de urgență a guvernului, având drept scop să ofere sprijin celor mai vulnerabile categorii de persoane afectate de taxa pe boală. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestei schimbări la începutul ședinței de Guvern, declarând că aceasta va contribui la rezolvarea problemelor legate de concediile medicale.

„Noul impozit a fost introdus printr-o ordonanță de urgență (OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare), însă acum ne concentrăm asupra soluțiilor. Începem prin a rezolva, așa cum am promis zilele trecute, problema concediilor medicale. Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, al gravidelor, al pacienților cu afecțiuni oncologice și al cazurilor de urgență”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.