Șeful masonilor din România, Radu Bălănescu, a fost demis

Masoneria din România se confruntă cu o criză fără precedent. Urmare a unei decizii a Marii Loji Naționale din România prin care s-a retras recunoașterea Ritului Scoțian Antic si Acceptat condus de Stelian Nistor, mai multe organizații masonice din țară și străinătate au recționat și au somat MLNR și pe Marele Maestru Radu Bălănescu să revină asupra deciziei. Nu doar că MLNR nu a revenit asupra deciziei, dar a început o campanie de „epurare” și a decis excluderea din masonerie a unor personalități care au contribuit la fondarea organizației și au fost închise organizații locale care s-au pronunțat împotriva Marelui Maestru Radu Bălănescu.

În urmă cu aproape o lună, în conformitate cu regulamentele organizației s-a înființat o comisie de anchetă, iar în cursul zilei de 30 iunie Comisia și-a comunicat deciziile:

„Comisia Specială a apărut ca răspuns la nemulțumirile Fraților din MLNR, semnalate prin Memorandumul Masonic Român (42 Loji), Proclamația Masonică de la Timișoara, Declarația de la Brașov (semnată de către 11 Loji), Declarația de la Cluj-Napoca, Scrisoarea deschisă R:.L:. Nomine ”Mircea Sion” Nr. 17 Or:. București, Scrisoarea deschisă a R:.L:. Frații Golești nr. 121 din Or:. Pitești, Scrisoarea deschisă a R:.L:. Minerva nr. 133 din Or:. Constanța, Scrisorile deschise din Or:. Iași, Botoșani, Vaslui, Focșani, Suceava și Bacău, precum și nemulțumirile exprimate în cadrul Scrisorilor conținând demisii de onoare.

Toate abaterile semnalate au fost sintetizate de către Secretarii Comisiei Speciale sub forma unor Acte de acuzare, supuse judecății la data de 29 iunie 2020, și asupra cărora Comisia Specială s-a pronunțat astăzi, 30 iunie 2020. Acuzații au ales să nu formuleze apărări, precum nici să se prezinte în fața Comisiei Speciale.

În urma deliberării, Comisia Specială a pronunțat Hotărârile anexate la prezenta Comunicare. (…)

Comisia Specială constată abuzurile de putere și delictele masonice din Actele de acuzare și, în conformitate cu art. 8 din Regulamentul Special, dispune aplicarea sancțiunii eliberării din funcțiile și demnitățile deținute de Fratele Radu Ninel Bălănescu, care este eliberat (demis) din funcția de Mare Maestru.

Dispozitivul prezentei hotărâri se va comunica în conformitate cu prevederile art. 7 din Regulamentul Special.

Definitivă, conform Art. 7 din Regulamentul Special.

Pronunțată astăzi, 30 iunie 2020.”

Textul integral al deciziilor Comisiei Speciale îl găsiți aici:

Dispozitiv&Com30.06.2020.CS&RG

Într-o ședință a conduceri Marii Loji Națională din România, din data de 29 iunie, Radu Bălănescu preciza: „situația este clară pentru toți Frații, care, cu toții, au văzut toate actele hilare de acuzare pe care le lansează acești Frați, acte care nu merită luate în seamă, având în vedere că sunt generate de un organism total ilegal, așa cum știu foarte bine toți Frații, atât pe plan intern, cât și internațional.