×

Sorin Grindeanu, noul lider al PSD: „Vom fi o opoziție constructivă, dar suntem deschiși la dialog pentru o majoritate pro-europeană”

Sorin Grindeanu, noul lider al PSD: „Vom fi o opoziție constructivă, dar suntem deschiși la dialog pentru o majoritate pro-europeană”

PSD, între opoziție și guvernare. Grindeanu anunță un mandat deschis pentru negocieri și promite transparență totală în deciziile viitoare

Marți, într-o atmosferă tensionată dar marcată de apeluri la unitate, Sorin Grindeanu a fost desemnat oficial în fruntea Partidului Social Democrat, după demisia lui Marcel Ciolacu. În primul său discurs în calitate de lider interimar, Grindeanu a subliniat că partidul își asumă un rol de opoziție „constructivă”, dar rămâne deschis la dialog cu forțele politice care vor să construiască o majoritate pro-europeană.

„Mandatul este acela de a organiza Congresul. Iar Congresul trebuie să clarifice toate lucrurile în interiorul PSD-ului”, a declarat Grindeanu, precizând că urmează o perioadă de tranziție și reflecție în care partidul trebuie să răspundă cerințelor electoratului cu „rațiune și soluții”. Mesajul dominant, reieșit din luările de cuvânt ale zecilor de colegi prezenți la ședință, a fost unul de coeziune: „Unitatea este ceea ce ne va caracteriza în perioada următoare.”

Mandat „în alb” pentru negocieri

Noua conducere PSD a primit din partea colegilor un mandat deschis pentru a explora opțiuni de dialog cu alte partide, fără a exclude din start intrarea la guvernare. „Curentul majoritar din partid este acela de a rămâne în opoziție, dar mandatul meu este de a fi deschis la orice soluție”, a afirmat Grindeanu. El a punctat că PSD nu va susține măsuri contrare interesului public, oferind ca exemplu o eventuală creștere a TVA la 25%, idee pe care a respins-o categoric: „Nu o să fie de acord PSD-ul niciodată.”

Cu toate acestea, Grindeanu nu exclude sprijinirea punctuală a viitorului guvern, în cazul în care vor fi promovate măsuri „raționale, logice și bune pentru români”. El a reiterat ideea că poziția oficială a partidului se va contura după consultări cu alte formațiuni și în urma unui Congres statutar.

Echipă de negociere formată din lideri locali cu rezultate

Într-un gest menit să ofere legitimitate și reprezentativitate procesului de negociere, Grindeanu a anunțat și o echipă din care vor face parte lideri recunoscuți din administrația locală și din structurile centrale ale PSD. Alături de el se vor afla Lia Olguța Vasilescu (primarul Craiovei), Corneliu Ștefan (președintele CJ Dâmbovița), George Șoldan (liderul organizației Suceava) și Șerban Ciprian (președintele Camerei Deputaților).

„Nu voi lua o decizie de unul singur. Și voi merge cu o echipă la negocieri, în niciun caz singur”, a subliniat Grindeanu, promițând că fiecare pas în discuțiile cu celelalte partide va fi comunicat transparent către membrii PSD și către opinia publică.

Calea spre Congres și redefinirea rolului PSD

Într-un moment de profundă reevaluare strategică, PSD pare să aleagă o cale de echilibru, între o opoziție fermă și o eventuală implicare responsabilă în guvernare. Cu Grindeanu în frunte, partidul caută să transmită atât disponibilitate pentru dialog politic, cât și o delimitare clară de politicile care pot afecta grav economia sau stabilitatea socială.

Congresul anunțat va avea misiunea de a lămuri viitorul traseu al partidului și de a legitima noua conducere. Până atunci, PSD rămâne într-o poziție de observație activă și de potențial factor de echilibru într-un peisaj politic dominat de incertitudine și negocieri intense pentru formarea unei noi majorități parlamentare.

Declarațiile lui Sorin Grindeanu par să marcheze un moment de tranziție calculată și de poziționare strategică, într-un context politic în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate și direcție pro-europeană clară.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura