Transplant de fecale într-o pastilă orală

Getting your Trinity Audio player ready...

Unul dintre cele mai solide studii realizate cu privire la transplatul de fecal, publicat în revista Gastroenterology Hepatology, relevă că transplanturile fecale, sau transplanturile de microbiote, au o rată de vindecare de 91% pentru infecțiile cu Clostridium difficile și pot fi eficiente și în tratamentul sindromului de colon iritabil (IBS), colitei și bolilor autoimune. Procedura implică colectarea și prelucrarea materiilor fecale de la un donator sănătos, care sunt apoi introduse în colonul unui pacient pentru a repopula intestinului receptorului cu bacterii sănătoase.

Transplanturile fecale (FMT) sunt susținute de cercetări clinice și oferă o soluție eficientă pentru infecțiile intestinale, precum cele cauzate de C. difficile. În plus, FMT arată promisiuni în tratarea IBS, colitei ulcerative, sindromului oboselii cronice, bolii celiace, obezității, alergiilor alimentare, poliartritei reumatoide, a candidozei sistemice și diabetului. Recent, s-a sugerat că transplanturile fecale ar putea avea un rol și în tratamentul cancerului și al bolii Parkinson.

FMT poate ajuta la tratarea disbiozei intestinale, contribuind la diminuarea inflamației și reechilibrarea florei intestinale sănătoase, esențiale pentru sănătatea generală a organismului. Studiile arată îmbunătățiri semnificative în diverse afecțiuni, inclusiv colita ulcerativă, sindromul oboselii cronice și sindromul intestinului iritabil. În plus, FMT poate reduce inflamația și ajuta în tratamentul bolilor autoimune și al declinului cognitiv. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste beneficii pe termen lung, după nenumărate studii și evaluări clinice și farmacoclinice s-a dovedit că procedura este sigură și eficientă, cu rate de succes în unele cazuri de până la 98%.

Deasemenea, s-au dovedit eficiente și transplanturile fecale încapsulate, acestea oferind o alternativă mai puțin neplăcută și mai accesibilă financiar decât colonoscopiile și fără a prezenta, până în prezent, efecte secundare grave. Asfel, în aprilie 2023 a fost autorizat primul medicament pe bază de microbiotă denumit Vowst care de curâd a fost preluat de grupul elevțian Nestle care se pare că își extinde aria de activitate dincolo de produsele alimentare.

Vowst este primul și singurul medicament oral pe bază de microbiotă aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, destinat prevenirii recidivei infecției cu Clostridium difficile (ICD) la persoanele de cel puțin 18 ani, după un tratament antibacterian pentru ICD recidivat. În Statele Unite, infecția cu C. difficile provoacă anual aproximativ jumătate de milion de cazuri, conform estimărilor guvernamentale iar acest medicament oferă pacienților o opțiune mai ușoară și standardizată, eliminând nevoia de a depinde de donatori individuali pentru transplantul de fecale.

În primul trimestru al anului 2024, Vowst a generat vânzări de circa 10 milioane de dolari în SUA, după ce a fost lansat pe piață în iunie 2023. Nestle Health Science a achiziționat acest medicament ca parte a strategiei sale de concentrare pe terapiile pentru afecțiuni gastrointestinale.

 

Daniela Oprea