Arheologii dezvăluie fața celebrei mumii „Ice Maiden” din Peru

Getting your Trinity Audio player ready...

Arheologii au prezentat un model care ilustrează cum ar fi arătat cea mai faimoasă mumie din Peru. Mumiile, cunoscută sub numele de „Juanita” sau „Inca Ice Maiden”, a fost o fată Inca despre care se crede că a fost sacrificată într-un ritual acum mai mult de 500 de ani.

Pentru a realiza bustul din silicon al mumiei, o echipă de oameni de știință peruani și polonezi a colaborat cu Oscar Nilsson, un specialist suedez în reconstrucția facială. Cercetătorii au folosit scanări ale corpului, măsurători ale craniului, studii ADN și caracteristici etnologice pentru a ghida reconstrucția. Nilsson a declarat pentru Associated Press că a necesitat „aproximativ 400 de ore de muncă” pentru a modela fața, care prezintă pomeți proeminenți, ochi închiși la culoare și piele maro.

Dr. Johan Reinhard, arheologul american care a descoperit prima dată mumia în 1995, a menționat că bustul „o face să pară și mai vie”. El a adăugat: „Am crezut că niciodată nu voi ști cum arăta fața ei când era în viață. Acum, 28 de ani mai târziu, acest lucru a devenit realitate datorită reconstrucției realizate de Oscar Nilsson.”

Juanita a fost descoperită de Dr. Reinhard și alpinistul peruvian Miguel Zárate la o altitudine de 6.400m, în timpul unei expediții la vulcanul Ampato. Ea purta o tunică ceremonială și o coroană și era înconjurată de obiecte ceramice, inclusiv boluri și figurine. Studiile efectuate asupra corpului sugerează că Juanita avea între 14 și 15 ani când a fost sacrificată. Un scan CT realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins a indicat că probabila cauză a decesului a fost o lovitură severă la spatele capului.