Cât de adevărate sunt cifrele îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Rusia?

În ciuda asigurărilor date de guvern, mulți ruși au început să cumpere alimente suplimentare și să se aprovizioneze în așteptarea unor posibile blocaje provocate de coronavirus, cum ar fi cele aplicate în țări din întreaga lume.

Președintele Vladimir Putin le-a spus rușilor săptămâna trecută că măsurile luate în timp util la debutul focarului au ajutat la evitarea unei „epidemii masive” în țară. Putin a insistat că, în cea mai mare țară de pe planetă, infecțiile cu coronavirus sunt „sub control” – informează Euronews.

De luni, din cele peste 350.000 de cazuri confirmate în lume, doar 438 au fost raportate în Rusia. Asta cu toate că populației Rusiei este de aproximativ 144 de milioane și are frontiere de 4.000 de kilometri cu China, unde a început pandemia.

Putin a creditat „măsurile prompte luate în avans în primele săptămâni ale dezvoltării unei pandemii” cu pretinsa rată de infecție scăzută și a spus că în multe părți ale țării a continuat viața normală. „Am reușit să reținem o invazie în masă și o răspândire a bolii în Rusia. În ciuda unui nivel potențial ridicat, trebuie să spunem asta și voi reveni din nou la aceasta, situația în general este sub control” – a spus Putin.

Cu toate acestea, în week-end, Rusia a anunțat o serie de măsuri stricte, cum ar fi închiderea frontierelor și a școlilor și anularea zborurilor. Guvernul construiește, de asemenea, un spital mare la marginea Moscovei, în stilul celor pe care China le-a ridicat în timp record pentru a face față propriei crize de coronavirus.

Suspiciunile sunt că cifrele oficiale ar putea fi false, deoarece datele care provin din Rusia par a fi contradictorii. Agenția de statistică Rosstat susține că numărul cazurilor de pneumonie la Moscova au crescut cu 37% în ianuarie 2020 față de 2019. Dar serviciul de sănătate al Capitalei insistă asupra faptului că numărul cazurilor de pneumonie în afara spitalului a scăzut cu 8% și cu 7% în primele două luni ale anului acesta.

Ministrul Sănătății, Mikhail Murashko, spune că decesele cauzate de pneumonie au scăzut cu 20% în acest an.

Un alt factor sunt testele de screening al coronavirusului din Rusia. Agenția de sănătate a țării Rospotrebnadzor spune că au fost efectuate peste 110.000 de teste. Dar popularul ziar Moskovskiï Komsomolets a pus sub semnul întrebării fiabilitatea testelor în comparație cu cele folosite în altă parte, deoarece singurii pacienți ruși declarați pozitivi au fost cei cu o formă severă de COVID-19.