×

Floriile– Sărbătoarea care unește creștinii și păstrează vie tradiția

Floriile– Sărbătoarea care unește creștinii și păstrează vie tradiția

Creștinii ortodocși și catolici marchează astăzi împreună Duminica Floriilor, sărbătoarea care deschide Săptămâna Patimilor și vestește apropierea Paștelui. Această coincidență liturgică transformă ziua într-un simbol al unității și al credinței împărtășite.

Floriile comemorează momentul biblic în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat de mulțimi cu ramuri de finic și strigăte de slavă. În România, imaginea ramurilor de finic este înlocuită cu salcia – un arbore cu multiple semnificații în cultura populară. Ramurile sunt sfințite la biserică și duse acasă, unde sunt așezate la icoane sau porți, pentru a alunga răul și a aduce binecuvântare.

Obiceiuri din satele românești

În Muntenia și Oltenia, în ziua de Florii, fetele tinere obișnuiesc să-și spele părul cu apă în care au fost puse flori și ramuri de salcie sfințite, crezând că astfel vor avea un păr strălucitor și noroc în dragoste.

În Maramureș, ramurile de salcie se pun și în grajduri sau în grădini, pentru a proteja animalele și pentru a asigura rod bogat. Bătrânii spun că salcia sfințită are puterea de a „deschide cerurile” și de a apăra casa de trăsnete și furtuni.

În Bucovina, există credința că cine înghite în dimineața Floriilor trei mâțișori de salcie sfințită va fi ferit de boli și va avea noroc tot anul. Tot în această zonă, salcia se pune pe umeri, în credința că va vindeca durerile de spate sau de oase.

În Transilvania, oamenii obișnuiesc să stropească grădinile cu apă sfințită și să-și împodobească casele cu flori proaspete, ca simbol al reînnoirii și primenirii sufletești.

Sărbătoare a numelui și a sufletului

Floriile sunt și o zi de sărbătoare onomastică pentru peste un milion de români care poartă nume de flori – de la Florin, Florina și Viorica, la Camelia, Narcisa, Crina sau Viorel. Este o ocazie de bucurie și de revedere, dar și de rugăciune și reculegere.

Un mesaj de speranță

Floriile din acest an poartă o încărcătură simbolică aparte. Faptul că sunt celebrate în aceeași zi de ortodocși și catolici oferă un mesaj puternic de unitate, într-o lume tot mai marcată de diviziuni. Este o zi care aduce împreună tradiția, credința și speranța – o punte între trecut și viitor, între om și divinitate.

Duminica Floriilor nu este doar o dată din calendar. Este un îndemn la înnoire, la liniște interioară și la apropiere de valorile care ne definesc. Este începutul unui drum care duce spre lumină.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura