Liderul AUR invocă „turism electoral finanțat cu 100 de milioane de euro”, voturi ale persoanelor decedate și ingerințe ale statelor străine. Se pregătește o contestație la Curtea Constituțională.
George Simion, liderul partidului AUR și contracandidatul lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale din 18 mai, a anunțat într-o conferință de presă susținută marți că va solicita anularea alegerilor. Într-o declarație cu un ton acuzator și alarmist, Simion a afirmat că scrutinul a fost profund viciat de fraude masive, manipulare digitală și intervenții străine.
„Vom acţiona pe căile legale, atât în plan intern, cât şi internaţional, pentru ca mişcarea noastră să aibă câştig de cauză”, a declarat Simion, invocând precedentul deciziei CCR din 6 decembrie 2024 pentru a-și susține demersul. El a acuzat Guvernul României că ar fi alocat „100 de milioane de euro în Republica Moldova doar pentru turism electoral şi cumpărarea voinţei românilor basarabeni”.
Simion a mai susținut că „persoane decedate au votat” și că „niciun calcul din lume nu poate arăta că peste 11,5 milioane de români au fost la vot”, punând sub semnul întrebării legitimitatea participării electorale.
Acuzații grave la adresa Republicii Moldova și a Franței
Într-un discurs marcat de teorii conspiraționiste, liderul AUR a declarat că observatorii internaționali ar fi fost martori la „îngerințe nu doar din partea Republicii Moldova, ci şi din partea statului francez”. El a susținut că rețelele sociale au fost manipulate, algoritmii folosiți pentru a influența votul, iar creatorul aplicației Telegram ar fi confirmat intervenții ale guvernului francez pentru „cenzurarea vocilor noastre”.
„Cer audierea creatorului Telegram înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide”, a spus Simion.
„Am făcut numărătoare paralelă. A fost o fraudă”
Liderul AUR a declarat că partidul său a efectuat o numărătoare paralelă și a recapitulat toate secțiile de vot, cu ajutorul a peste 40.000 de membri și 10.000 de observatori. El a vorbit despre un „uriaș mecanism de manipulare activat de direcția Cyberint, condusă de generalul Anton Rog, și de alte servicii interne şi externe”.
Simion a mai precizat că, deși l-a felicitat pe Nicușor Dan în seara alegerilor, acest gest a fost făcut din dorința de a evita escaladarea conflictelor și pentru că „nu îşi doreşte vreodată să vadă vărsare de sânge în ţara noastră care să justifice haosul”.
Apel la susținători și atacuri împotriva influenței externe
În încheiere, George Simion a lansat un apel către români „de bună credință” să trimită contestații către Curtea Constituțională, promițând că AUR va pune la dispoziție modele de plângeri. Totodată, el a cerut „eliminarea controlului judiciar” asupra lui Călin Georgescu și a lui Bogdan Peştir, pe care i-a numit „deținuți politici”.
Într-o retorică deja bine cunoscută, Simion a acuzat că influenceri ar fi fost plătiți cu sume între 20.000 și 300.000 de euro pentru a susține un anumit candidat. „Sume similare ne-au fost oferite și nouă. Nu ne vindem, nu trădăm”, a spus liderul AUR.
Ce urmează?
Deși șansele ca cererea de anulare a alegerilor să fie admisă de Curtea Constituțională par reduse, ofensiva discursivă lansată de George Simion pare să aibă un alt scop: menținerea tensiunii politice și consolidarea nucleului dur de susținători în jurul unui mesaj de victimizare și contestare a autorităților.
Contestarea rezultatului alegerilor vine în contextul în care toate datele oficiale confirmă o victorie clară a lui Nicușor Dan, iar organismele de supraveghere internațională nu au emis până acum niciun raport care să susțină acuzațiile grave formulate de liderul AUR. Cu toate acestea, discursul lui George Simion continuă să alimenteze o narațiune de criză, cu impact major asupra stabilității politice a României în perioada post-electorală.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.