Un nou sondaj de opinie privind alegerile prezidențiale din 2025 îl plasează pe Crin Antonescu, candidatul susținut de Alianța România Înainte (coaliția PSD-PNL-UDMR), pe locul al doilea, cu șanse reale de a câștiga în turul final. Studiul aparține Centrului de Sociologie Urbană și Regională (CURS), firmă de cercetare fondată și controlată de fostul jurnalist Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa.
Această asociere ridică semne de întrebare legate de imparțialitatea sondajului, mai ales în contextul în care Crin Antonescu este un politician reactivat de sistemul politic din care face parte și Diana Tușa.
Potrivit sondajului, George Simion conduce cu 26% din opțiuni, urmat de Crin Antonescu cu 23% și Nicușor Dan cu 19%. Elena Lasconi, candidata USR, este cotată cu doar 8%. Mai mult, în toate scenariile simulate pentru turul al doilea, Crin Antonescu este declarat învingător, inclusiv în fața liderului AUR și a lui Nicușor Dan.
În spatele acestor procente se află o relație interesantă: Diana Tușa a fost exclusă din PNL chiar în mandatul lui Crin Antonescu în 2013. De atunci, a revenit în Parlament sub sigla PSD, în timp ce soțul său a dezvoltat un portofoliu influent de afaceri în media și sondaje, inclusiv site-ul stiripesurse.ro. CURS, institutul controlat de Buble, a fost constant activ în campanii politice și pe piața contractelor publice.
Datele financiare susțin această influență: în perioada 2022–2023, CURS a primit fonduri de la Consiliul Județean Ilfov (75.000 lei), Loteria Română (129.125 lei), Primăria Sectorului 5 (134.453 lei) și ISCIR (40.000 lei). De asemenea, a lucrat cu partide politice: PNL a plătit peste 600.000 de euro pentru sondaje, iar PSD aproape 400.000 de euro.
În 2024, CURS a continuat parteneriatele cu instituții publice, printre care CFR Călători S.A. (circa 200.000 lei), Ministerul Familiei (139.000 lei) și Curtea de Conturi (99.000 lei). Toate aceste contracte alimentează suspiciunile privind poziționarea institutului ca instrument de influență politică.
Astfel, apariția unui sondaj care îl prezintă pe Crin Antonescu în postură de favorit nu poate fi separată de interesele politice ale celor care controlează CURS. Întrebarea rămâne: este acest studiu o oglindă fidelă a realității electorale sau un exercițiu de poziționare strategică în favoarea unui candidat cu sprijinul sistemului?
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.